Σόιμπλε: Απαραίτητη η μεταφορά κεφαλαίων στην Ευρωζώνη

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι μοιράζεται την άποψη του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως η χρηματοδότηση των φτωχότερων από τα πλουσιότερα κράτη της ευρωζώνης είναι απαραίτητη.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο μεθαύριο Δευτέρα, υπόσχεται να προωθήσει μια ακόμη πιο στενή ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς εάν ο Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει πως πιστεύει ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη χρειάζονται μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», ο Σόιμπλε απάντησε στο Σπίγκελ πως «δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια κοινότητα μεταξύ κρατών διαφορετικών επιπέδων ισχύος αν δεν υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση».

«Αυτό αντανακλάται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στα προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα, και για αυτό υπάρχουν χώρες οι οποίες συνεισφέρουν και χώρες που εισπράττουν στην Ευρώπη. Μια ένωση δεν μπορεί να υπάρξει εάν τα ισχυρότερα μέλη της δεν εγγυηθούν για τα πιο αδύναμα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

Ορισμένοι συντηρητικοί γύρω από τη Μέρκελ εναντιώνονται στη μετατροπή της ευρωζώνης σε μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» καθώς όπως λένε αυτό θα σήμαινε πως η Γερμανία θα πληρώνει κράτη που βρίσκονται σε δυσκολία και δεν προωθούν μεταρρυθμίσεις.

Πάντως ο Σόιμπλε—σημαίνον στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και βετεράνος της πολιτικής—επανέλαβε τη θέση του ότι εάν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να την κάνουν ισχυρότερη, είναι απαραίτητο καθεμιά να γίνει ισχυρότερη η ίδια, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί πως δεν θα προβάλει ενστάσεις αν η Κομισιόν επιτρέψει η Γαλλία να μην τηρήσει απαρέγκλιτα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμά της: «εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τους κανόνες για τους (εθνικούς) προϋπολογισμούς».

Συμπλήρωσε: «η γερμανική κυβέρνηση και εγώ ουδέποτε προβάλαμε ένσταση σε μια απόφαση της Κομισιόν για το πώς αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ φέτος, από 2,9% που εκτιμούσε προηγουμένως, και στο 3,2% το 2018, από 3,1% βάσει της προηγούμενης πρόβλεψής της. Το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει πως τα κράτη-μέλη πρέπει να κρατούν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα πως ο Μακρόν θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα: «η Γαλλία μπορεί να καταφέρει», δήλωσε.

Η Κομισιόν αναμένει το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας—κάτι για το οποίο έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, αφού η Επιτροπή το θεωρεί υπερβολικό—να μειωθεί στο 8,0% του ΑΕΠ φέτος από 8,5% το 2016.

Ο Σόιμπλε είπε στο Σπίγκελ ότι θεωρεί την κριτική που ασκεί ο Μακρόν στη Γερμανία για το εμπορικό της πλεόνασμα δικαιολογημένη, αλλά επισήμανε πως αυτό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια και το μέγεθός του δεν οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες.

«Είναι ακριβές ότι το γερμανικό πλεόνασμα των τρεχουσών (εμπορικών) συναλλαγών είναι πολύ υψηλό, λίγο πάνω από το 8%», ανέφερε. «Οφείλεται στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι ανήκουμε σε μια νομισματική ένωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα