Σχοινάς για συντάξεις: Να σταματήσουν να επικαλούνται πηγές

Η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και η Ευρώπη τη στήριξε με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αλληλεγγύης τόνισε ο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι η πορεία της χώρας στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης ήταν συνεχώς βελτιούμενη και βρίσκεται πλέον σε ένα καλό σημείο.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε σχετικά με το θέμα της συμφωνίας μείωσης ή μη, των συντάξεων ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το κλειδί της εξόδου είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου. Εκεί υπάρχουν δεσμεύσεις και εκεί είναι η βάση της εξόδου από τα μνημόνια.

Για αυτό και είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. «Υπάρχει ένα 6μηνο πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού που γίνεται διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση κάθε χώρας της ΕΕ για τα περιθώρια που υπάρχουν για διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Καλό θα είναι να σταματήσουν να επικαλούνται πηγές και ρυάκια και να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα την επόμενη μέρα και για το τι θα πρέπει να επιδιώξει ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι να καταστεί σαφές ότι μέσα από αυτή την περιπέτεια μάθαμε κι αλλάξαμε και μπορούμε να φτιάξουμε μια οικονομία που γεννά ευκαιρίες κι όχι χρέη, ένα κράτος που αφήνει πίσω του τα σημάδια του πελατειακού συστήματος και της πατρωνίας που πολύ μας κόστισαν» Όπως εξήγησε «πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος» και για αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τέσσερα βασικά:

Να μείνουμε στην ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας
Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το οικονομικό κλίμα
Να συνεχιστεί η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Να μην ξεχνάμε την ανάγκη για κοινωνική συνοχή
Αναφερθείς στην θητεία του κ. Γιούνκερ και στην κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο ο κ. Σχοινάς την χαρακτήρισε «πρωτοφανή αφού δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιων γεγονότων και έντασης που συγκλόνισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Ωστόσο σημείωσε ότι το βασικό συμπέρασμα αυτής της κρίσιμης περιόδου είναι ότι η Ευρώπη «αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι πολλοί επικριτές της νόμιζαν ή ήλπιζαν και τίποτα ούτε το μεταναστευτικό ,ούτε η τρομοκρατία, ούτε το brexit, δεν μπορεί να τινάξει στον αέρα την συνουσία της Ένωσης».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε ωστόσο «κατά την προεδρία Γιούνκερ σημειώθηκαν «μεγάλα επιτεύγματα τα οποία και θα μείνουν στην ιστορία της». Ένα εξ αυτών ήταν και η διάσωση της Ελλάδας η οποία χωρίς τον κ. Γιούνκερ μπορεί και να μην είχε επιτευχθεί. Ερωτηθείς τι εννοεί επιτεύγματα ο κ. Σχοινάς απαρίθμησε την διάσωση της Ελλάδα. «Ο κ. Γιούνκερ βούτηξε και τράβηξε την Ελλάδα έξω».

Για τις προκλήσεις του μέλλοντος που θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες του μέλλοντος ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι βασικό μέλημά τους θα πρέπει να είναι το να «καταστήσουν σαφές ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα εγχείρημα που αφορά λίγους ούτε μια επιστήμη. Η ΕΕ είναι όλοι μας, γι αυτό και ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της. Αυτό θα πρέπει να κάνουν σαφές οι ηγέτες της στους ευρωπαίους πολίτες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα