Σχέδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της γρίπης

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού έναντι της εποχικής γρίπης παρουσίασε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας , των εργαζόμενων στους χώρους εστίασης, την εκπαίδευση και φυσικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ροζενμπεργκ είπε ότι «επειδή η γρίπη είναι παγκόσμια πρόκληση και δε μπορεί να περιμένει, η χώρα οφείλει να θωρακιστεί ώστε να μην επαναληφθεί το θλιβερό περσινό αποτέλεσμα».

Στο επίκεντρο της φετινής καμπάνιας βρίσκονται οι επαγγελματίες Υγείας καθώς η Ελλάδα κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στην Ευρώπη.

«Μακριά από εντυπωσιασμούς και με κύριο στόχο την προστασία του ελληνικού πληθυσμού από τη γρίπη μέσω του εμβολιασμού, πρέπει να πείσουμε τους επαγγελματίες της Υγείας ότι είναι θέμα κοινωνικής και επαγγελματικής υπευθυνότητας να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά αν απασχολούνται σε ΜΕΘ»  είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ήδη από τον Αύγουστο έχει κοινοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς σχετικό ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, κάρτα εμβολιασμού κλπ) ενώ έχουν εξασφαλιστεί 18.000 αντιγριπικά εμβόλια (δωρέα φαρμακευτικών εταιρειών) για την κάλυψη των επαγγελματιών Υγείας.

«Στόχος είναι να αυξηθεί από 10% πέρσι στο 20% ο εμβολιασμός του προσωπικού των δομών υγείας» εξήγησε η Ξανθή Δεδούκου ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων συνολικά για την χώρα ώστε ακόμα και σε περίοδο αυξημένης ζήτησης, συνήθως τον Δεκέμβριο, να μην παρατηρηθεί πρόβλημα.

Φέτος ο κυρίαρχος ιός φαίνεται να είναι ο Η3Ν2 που καλύπτεται από το 3δύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην χώρα μας.

«Ο Η3Ν2 προτιμά μεγάλες ηλικίες, ενώ ο Η1Ν1 πιο μικρές. Όσοι νόσησαν πέρσι από Η1Ν1 δε σημαίνει ότι έχουν ανοσία φέτος. Πρέπει να εμβολιαστούν πάλι. Ο εμβολιασμός πρέπει να φτάσει στο 75% του πληθυσμού ωστε να μην έχουμε επιβάρυνση του συστήματος Υγείας» τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

Το εμβόλιο προσφέρει κάλυψη του οργανισμού έναντι των στελεχών Η3Ν2, Η1Ν1 και Β κατά 50-70% και θεωρείται ως το αποτελεσματικότερο μέσο έναντι της γρίπης.

Πέρσι 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης και 408 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα