Σχέδιο Συμφώνου για το Σκοπιανό ετοιμάζει η Αθήνα 

Για Σχέδιο Συμφώνου, το οποίο επεξεργάζεται και προτίθεται να γνωστοποιήσει στην ηγεσία της πΓΔΜ τον ερχόμενο μήνα,  μίλησε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν.Κοτζιάς στον Μ.Νίμιτς κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Το Σύμφωνο αυτό, όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ σε εκπομπή της ΕΡΤ χθες μετά τα μεσάνυχτα, θα περιλαμβάνει κεφάλαια που θα αφορούν όλα τα ανοικτά θέματα σε σχέση με το όνομα, καθώς και ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και μια θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε κατά τη χθεσινή μέρα σαφές στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως επίσης ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να είναι σύνθετο, με προσδιορισμό γεωγραφικό ή χρονικό στη σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο, και θα ισχύει έναντι όλων.

«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας», επισήμανε ότι «η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς εάν υφίσταται χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», σημείωσε ότι «θέλει πολλή δουλειά» και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και παρατήρησε:

«Εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε: «Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Ο κ. Νίμιτς είπε ότι γνωρίζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος», αναγνώρισε πως «υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια», εκτίμησε ότι «υπάρχει μία δυναμική», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις και δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των δικών του προτάσεων, «αν και υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες», επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα