Σχέδιο απόφασης για το Χαλέπι υπέβαλε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

imagesΗ Ρωσία καλεί τις χώρες που ασκούν επιρροή σε ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις από τους τρομοκράτες στο Χαλέπι, σε ένα προσχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τρίτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο, ζητεί επίσης από όλες τις πλευρές να εμποδίσουν υλική και χρηματική βοήθεια να φτάσει σε ομάδες τις οποίες το ΣΑ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

«Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες μέλη που ασκούν επιρροή στις ομάδες της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Χαλέπι και πέρα από αυτό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαχωριστούν όλες οι δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες, όπως αυτοί έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (…) Έχουμε προετοιμάσει ένα προσχέδιο απόφασης (…) και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από τα μέλη του Συμβουλίου», ανέφερε ο Τσούρκιν.

Αυτό το προσχέδιο απόφασης είναι το τελευταίο σε μια σειρά διπλωματικών ελιγμών με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Μόσχα άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης που είχε υποβάλει η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ζητούσε την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία εναντίον των συνοικιών στο ανατολικό Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πάντως, κάποιοι διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να υποστηρίξουν την πρόταση της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα