Σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη η χώρα

Σφοδρό είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Πηνελόπη» που σαρώνει από το πρωί της Πέμπτης τη χώρα. Η θερμοκρασία έχει κάνει βουτιά, χιονίζει σε πολλές περιοχές, ενώ επικρατούν και θυελλώδεις άνεμοι.

Πολλοί είναι οι νομοί της χώρας που έχουν «ντυθεί στα λευκά», ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Πάρνηθα.

Από το πρωί της Πέμπτης χιονίζει σε Τρίκαλα, Φλώρινα, Πήλιο και πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Περτούλι, Ελάτη, Λίμνη Πλαστήρα, Πισοδέρι, Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, Xάνια Πηλίου, Νυμφαίο). Καταστροφές από τη δυνατή βροχή που προκάλεσαν χειμάρρους σημειώθηκαν στη Λέσβο.

Στην ορεινή περιοχή του Πηλίου έχουν πιάσει δουλειά τα εκχιονιστικά μηχανήματα όπως και στο Περτούλι.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την αστυνομία έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού – Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή. Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου – Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων – Δράκειας.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι επικρατούν στον Έβρο, ενώ έχουν σημειωθεί και ασθενείς χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του νομού. Ο υδράργυρος στο Σουφλί έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, στους -2 στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και στον 1 βαθμό στην Αλεξανδρούπολη όπου πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Στην πόλη της Λάρισας μόνον η πτώση της θερμοκρασίας θυμίζει… την είσοδο του χειμώνα. Στα ορεινά του Κισσάβου όμως, στη Σπηλιά, το χιόνι έχει ήδη σκεπάσει τα πάντα.

«Στα λευκά» η Σαμοθράκη

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Σαμοθράκη, με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Λόγω του χιονιά σήμερα ήταν κλειστός ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο.

Ισχυρή χιονόπτωση στα Τρίκαλα

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού στα Τρίκαλα, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο, ωστόσο δημιούργησαν και προβλήματα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Πολλά είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Γρεβενά
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Καστοριά
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 180 έως 280 χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σ τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, καθώς και στον Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Κοζάνη
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού , καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Φλώρινα
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

– από το 8ο έως το 25ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας)

– από το 20ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) και

– στην Επαρχιακή οδό Αετού-Νυμφαίου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, καθώς και στον υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Πάνω από 10.000 κεραυνοί μέχρι το μεσημέρι

Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τεράστια κύματα σκέπασαν το λιμάνι των Χανίων

Εντυπωσιακές εικόνες από τα Χανιά καθώς τα κύματα σκεπάζουν τελείως το παλιό λιμάνι.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν πελώρια κύματα τα οποία κυριολεκτικά σκέπασαν τον φάρο αλλά και γενικά το λιμάνι. Η θάλασσα έγινε ένα με την στεριά.

Οι ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Πού υπάρχει απαγορευτικό

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο – Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Πρίνος Καβάλας – Θάσος, Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση για δεύτερη μέρα η Σαμοθράκη

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Σαμοθράκη, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των ισχυρών ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 16.00 και το Σάββατο στις 11.00 από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από το ακριτικό νησί προς το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου στις 19.00 και το Σάββατο στις 14.00, εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, όπως προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται και την Παρασκευή

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή, με το θερμόμετρο να παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με το meteo, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 5 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 10 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα