Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία

Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Βashar al-Assad ξέσπασαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις πιο σφοδρές που σημειώνονται μεταξύ ισλαμιστικών παρατάξεων που ασκούν επιρροή στη βορειοδυτική επαρχία, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ –μια συμμαχία τζιχαντιστών που περιλαμβάνει το πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία– επιτέθηκε εναντίον θέσεων της Άχραρ αλ-Σαμ, μιας πιο μετριοπαθούς αντίπαλης ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει συμμαχήσει με παραδοσιακές ανταρτικές οργανώσεις.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά χθες, ανέφερε το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ενώ με διαδικτυακή ανακοίνωσή της η Άχραρ αλ-Σαμ επέρριψε την ευθύνη στην Ταχρίρ αλ-Σαμ για την έναρξη της βίας.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν νωρίτερα φέτος σε μια μακρά διαμάχη για επιρροή στην Ιντλίμπ, όπου οι αντάρτες διατηρούν ένα προπύργιο ακόμη κι αν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δυτικής Συρίας έχει ανακτηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Οι μάχες επεκτάθηκαν σήμερα σε περιοχές σε όλη την Ιντλίμπ, περιλαμβανομένης της πόλης Σαρακέμπ στα ανατολικά, της Ντάνα και της Σαρμάντα στο βορειοανατολικά και της Μπαμπ αλ-Χάουα κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Πολλοί μαχητές και τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ανέφερε.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κυρίως από ισλαμιστικές οργανώσεις, αν και ομάδες του μετριοπαθούς υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν επίσης παρουσία εκεί.

Στην επαρχία, που συνορεύει με την Τουρκία, σημειώνονται επί μακρόν συγκρούσεις ανάμεσα στις κυριότερες τζιχαντιστικές ομάδες που συναγωνίζονται για την εξουσία.

Αν και αντιτίθενται στο καθεστώς του σύρου προέδρου Βashar al-Assad, οι αντάρτες έχουν βαθιές διαφορές στην ιδεολογία και η αντιπαλότητά τους ξεσπά ενίοτε με φονικές συγκρούσεις. Αντάρτες οργανώσεων περιλαμβανομένης και της Άχραρ αλ-Σαμ λένε ότι αυτό απομακρύνει το επίκεντρο από τη μάχη κατά της Δαμασκού και αποδυναμώνει τους αντάρτες.

Η Άχραρ αλ-Σαμ έχει συνταχθεί με ομάδες του FSA στη μάχη κατά της Ταχρίρ αλ-Σαμ, η οποία σχηματίστηκε τον Ιανουάριο από τη συνένωση πολλών ισλαμιστικών παρατάξεων και του πρώην παρακλαδιού της αλ Κάιντα, γνωστού ως Μέτωπο Νόσρα έως ότου διέρρηξε τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα