“Συστάσεις” ΔΝΤ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Να μην προχωρήσει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέσα από την έκθεσή του, το Ταμείο ζητεί να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ενώ πρακτικά βάζει «φρένο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας φόβους πως θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, το Ταμείο ζητεί να υιοθετηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ακόμα συστήνει να επιταχυνθεί το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους.

Το Ταμείο καλεί επίσης την Αθήνα να εφαρμόσει εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό (συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και του εμπορίου δομικών υλικών).

Το ΔΝΤ θέλει ακόμα την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε πρόσφατα και την οριστικοποίηση της αναθεώρησης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ως προτεραιότητες, το ΔΝΤ περιγράφει τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα