ΣΥΡΙΖΑ 18% και ΝΔ 17,5% σε δημοσκόπηση για την Πάτρα

Δημοσκόπηση δείχνει μικρό προβάδισμα, 0,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στην Πάτρα . Σύμφωνα με την έρευνα της DATA RC που δημοσιεύει η εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 18% των ερωτώμενων και η Ν.Δ. το 17,5%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στην Πάτρα και την ερώτηση «Εάν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: -ΣΥΡΙΖΑ 18% -ΝΔ 17,5% -ΚΚΕ 5,6% -Κίνημα Αλλαγής 5,2% -Χρυσή Αυγή με 3%.

Ποσοστά μικρότερα του 3% συγκεντρώνουν η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,4%, οι ΑΝΕΛ με 1,3% και το Ποτάμι με 1,2%.

Κατά τα άλλα το 29,6% είτε δεν έχει αποφασίσει (το μεγαλύτερο μέρος είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015), είτε δεν απαντά, είτε δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Όταν κάνουμε αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,1% επί του εκλογικού σώματος. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,3%. Τρία ακόμα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό ≥ 3%. Κάνοντας σύγκριση με τα πραγματικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2015 στο Δήμο Πατρέων παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει περίπου το 13% της δύναμης του (ενώ σε εθνικό επίπεδο με βάση των μέσο όρο των δημοσκοπήσεων έχει απολέσει το 12%). Η ΝΔ έχει προσθέσει 9% στην δύναμη της (σε εθνικό επίπεδο έχει προσθέσει επίσης 9%). Το ΚΚΕ παρουσιάζεται με αυξημένο ποσοστό (9,4% εκτίμηση ψήφου σε σχέση με 6,8% των εθνικών εκλογών του 2018). Η Χρυσή Αυγή δηλώνεται από το 5%, (το 2015 είχε λάβει στον Δήμο Πατρέων 5,3%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις του προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων από την πρόθεση ψήφου (όπου το δείγμα το επιτρέπει) στους άνδρες και στις γυναίκες ψηφοφόρους αλλά και στους ψηφοφόρους διαφορετικών ηλικιών.

Στη δημοσκόπηση η αναλογία ανδρών και γυναικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ καταγράφεται αυξημένη. Το 54,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 53,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι άνδρες. Στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ είναι αντίστροφη η εικόνα. Το 56% των ψηφοφόρων του κόμματος (από την πρόθεση ψήφου) είναι γυναίκες. Σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ είναι άνδρες (69,6%). Επίσης, περισσότερες είναι οι γυναίκες που δηλώνουν αναποφάσιστες ως προς το κόμμα που πρόκειται να ψηφίσουν σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

 

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα