ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστή σύμμαχος της εργοδοσίας η ΝΔ»

Συνεχίζει να επιμένει στη σκληρή της θέση για το ζήτημα της απεργίας η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη Μ. Σπυράκη να επαναφέρει, με μανδύα «δημοκρατικότητας», την πρόταση η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύσσεται με απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους

 

«Η κυβέρνηση, δέσμια της διαπλοκής, των εργατοπατέρων και των ιδεοληψιών της, δίνει για άλλη μια φορά ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού και για το θέμα της απεργίας. Επιλέγει να αποφασίζουν οι λίγοι», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, εκφράζοντας την… απογοήτευση του κόμματός της επειδή η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών δεν… δυσχεραίνει τις απεργίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στις απόψεις της, επιμένει ότι την απόφαση για την απεργία έχουν δικαίωμα να την λαμβάνουν οι πολλοί, η πλειοψηφία των εργαζομένων, και όχι οι λίγοι, οι συνήθεις εργατοπατέρες. Όσα πρωτοσέλιδα και να κατασκευάσουν τα προπαγανδιστικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες ξέρουν πως ο κάθε εργαζόμενος έχει απόλυτο δικαίωμα να αποφασίσει για την απεργία στη δουλειά του».

Έτσι, σε συνέχεια της χθεσινής της πρότασης που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, η ΝΔ επιμένει στη θέση ότι η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να κηρύσσεται με απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, δηλαδή να μην ισχύει η σχετική πλειοψηφία. Σε αντίθεση με την πρόταση αυτή, η ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Επίσης, η ΝΔ αναφέρει στη χθεσινή της πρόταση, ότι «πρέπει να προβλεφθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα σωματεία πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας», βάζοντας έτσι «από το παράθυρο» τα σωματεία αυτά στη διάταξη για την απεργία, παρ’ ότι η κυβερνητική πρόταση δεν τα εμπεριέχει. Σε αντίθεση με την πρόταση αυτή, η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία σε πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής έκτασης ή ευρύτερης περιφέρειας, όπου η απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τα Διοικητικά Συμβούλιά τους.

«Η Ν.Δ. ούτε μπορεί και ούτε θέλει να κρύψει ότι παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος της εργοδοσίας», σχολιάζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις της Μ. Σπυράκη. «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την απεργία είναι αντιγραφή των χειρότερων εγχειριδίων του Θατσερισμού και φανερώνει για άλλη μια φορά το αντεργατικό και νεοφιλελεύθερο μένος της ΝΔ», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Αναλυτικά η χθεσινή διατύπωση της ΝΔ για τη σχετική διάταξη:
“Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει”».

«Οι μάσκες έπεσαν», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας
Με μία σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε το υπουργείο Εργασίας στη ΝΔ, για τις παραπάνω προτάσεις, τονίζοντας ότι αυτές είναι αποκαλυπτικές για το πολιτικό σχέδιο και τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η πρόταση της ΝΔ οδηγεί σε ουσιώδη περιστολή του δικαιώματος της απεργίας. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απέκρουσε αυτές και άλλες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, την οποία η ΝΔ χαρακτήριζε προσχηματική», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου:

«Οι μάσκες έπεσαν, η πρόταση της ΝΔ για αλλαγές στον τρόπο κήρυξης της απεργίας είναι αποκαλυπτική για το πολιτικό σχέδιο και τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ προτείνει η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύσσεται με απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, δηλαδή να μην ισχύει η σχετική πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με την πρόταση αυτή, η ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Η ΝΔ προτείνει, επίσης, οι αλλαγές να αφορούν και συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής έκτασης και ευρύτερης περιφέρειας.

Σε αντίθεση με την πρόταση αυτή, η ρύθμιση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία σε πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής έκτασης ή ευρύτερης περιφέρειας, όπου η απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τα Διοικητικά Συμβούλιά τους.

Η πρόταση της ΝΔ οδηγεί σε ουσιώδη περιστολή του δικαιώματος της απεργίας. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απέκρουσε αυτές και άλλες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, την οποία η ΝΔ χαρακτήριζε προσχηματική.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα