ΣΥΡΙΖΑ:Προτάσεις με βάση τις θέσεις της Κ.Ε. για το 2ο Συνέδριο

syriza_gt_23Θα πρέπει ο νόμος να προβλέπει ότι σκοπός του κάθε υποχρεωτικού σωματείου βάσης είναι να μεριμνά για την τήρηση των νόμων στην επιχείρησή του και πρώτα απ’ όλα για τις εργασιακές σχέσεις, με πρώτη την αδήλωτη μαύρη εργασία, αλλά και τη μερικώς δηλούμενη

ΠΡΟΤΑΣΗ 1η: Με βάση το άρθρο 12, παρ. 5 του Συντάγματος, να συσταθούν με νόμο υποχρεωτικά σωματεία βάσης σε κάθε επιχείρηση, που θα αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας και δημόσιου ενδιαφέροντος. O σκοπός δημόσιου ενδιαφέροντος συνίσταται στο ότι (άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος) το κράτος πρέπει να λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη συνδικαλιστική ελευθερία και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτή δικαιωμάτων, εναντίον κάθε προσβολής τους. (Η προσβολή είναι δεδομένη εξαιτίας και της τεράστιας ανεργίας και της συνακόλουθης απειλής της απόλυσης ή της μη πρόσληψης αν μάθει ο εργοδότης ότι είναι κάποιος σε σωματείο ή θέλει να ιδρύσει σωματείο, δηλαδή είναι δεδομένη η καταπάτηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας). Οι σκοποί κοινής ωφέλειας είναι:

1. Θα πρέπει ο νόμος να προβλέπει ότι σκοπός του κάθε υποχρεωτικού σωματείου βάσης είναι να μεριμνά για την τήρηση των νόμων στην επιχείρησή του και πρώτα απ’ όλα για τις εργασιακές σχέσεις, με πρώτη την αδήλωτη μαύρη εργασία, αλλά και τη μερικώς δηλούμενη. Να έχει, δηλαδή, και το σωματείο υποχρέωση να δηλώνει στο ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας πόσοι εργάζονται και πόσες ώρες εργάζεται ο καθένας.

2. Θα πρέπει το υποχρεωτικό σωματείο βάσης να προτείνει τρόπους για να πάει η επιχείρηση μπροστά, διότι όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν με κοινωνικά συμβατό τρόπο, σέβονται τους νόμους, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον, είναι κοινωνικά ωφέλιμες. Γι’ αυτό, το σωματείο πρέπει να προτείνει στον επιχειρηματία τρόπους για καλύτερα, ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, με μείωση του κόστους παραγωγής (όχι λόγω μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά λόγω αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, όχι λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά λόγω χρήσης νέων τεχνολογιών και καλύτερης οργάνωσης). Όσο ο επιχειρηματίας θα ακούει εθελοντικά το σωματείο, θα φεύγει από τη λογική του άπληστου κέρδους, αφού θα βλέπει ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι πραγματικά ανταγωνιστική – συναγωνιστική και σταθερή.

Όπως έλεγε ο Μαρξ το 1844 στα «Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα», εκδόσεις Γλάρος, σελ. 126: «Ο κομμουνισμός είναι το θετικό ξεπέρασμα της ατομικής ιδιοκτησίας ως ανθρώπινης αυτοαποξένωσης…». Η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να μετασχηματίσει τους εργαζόμενους σε συνεταίρους και έτσι να έχουμε το θετικό ξεπέρασμα της ατομικής ιδιοκτησίας (χωρίς να χρειάζεται το αρνητικό της ξεπέρασμα, δηλαδή η κατάργησή της με νόμο).

Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία της όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής τόσο περισσότερο θα μειώνεται η αποξένωση των εργαζομένων από τα προϊόντα της εργασίας τους, δηλαδή τόσο περισσότερη θα γίνεται η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μέχρι την πλήρη κοινωνικοποίησή τους στον σοσιαλισμό.

«Αυτός ο κομμουνισμός» (συνεχίζει ο Μαρξ στην ίδια σελίδα) «σαν απόλυτα αναπτυγμένος νατουραλισμός, ισοδυναμεί με τον ανθρωπισμό, και σαν απόλυτα αναπτυγμένος ανθρωπισμός ισοδυναμεί με τον νατουραλισμό, είναι η γνήσια επίλυση της αντίθεσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης και μεταξύ ανθρώπου και ανθρώπου…».

ΠΡΟΤΑΣΗ 2ηΓι’ αυτό προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ να σημαίνει όχι μόνο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και συνασπισμός ριζικού ανθρωπισμού. Για να γίνει πιο κατανοητό ότι η Αριστερά είναι ενάντια στο ταξικό μίσος, γιατί, όπως έλεγε ο Γκάντι: “Αντίπαλός μας είναι ο σατανισμός, τον σατανά τον αγαπάμε”. Τον αστό, τον άπληστο, θέλουμε να τον απελευθερώσουμε από την απληστία του και, όπως έλεγαν οι Μαρξ – Ένγκελς στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”, η εργατική τάξη, με την απελευθέρωσή της από τα δεσμά της ατομικής ιδιοκτησίας, απελευθερώνει και όλες τις άλλες τάξεις, μεταξύ των οποίων και την αστική. Για να κοινωνικοποιηθεί, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει κόμμα των μελών του, με περισσότερη συμμετοχή στις αποφάσεις του κόμματος των μελών και όχι μόνο των στελεχών του, προτείνω τις παρακάτω αλλαγές στο καταστατικό του, που θα συμβάλουν στην όλο και λιγότερη “αποξένωση” των μελών από τις αποφάσεις του κόμματος.

Προτάσεις αλλαγών στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το καταστατικό του

1. Τον πρόεδρο του κόμματος εκλέγουν τα μέλη του κόμματος μετά το συνέδριο. Δεν τον εκλέγει το συνέδριο ούτε η Κεντρική Επιτροπή. Εάν είναι πρωθυπουργός, δεν γίνονται εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Την Κεντρική Επιτροπή εκλέγουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και μετά την εκλογή πρόεδρου, κατά εκλογική περιφέρεια βουλευτικών εκλογών, με αριθμό μελών ίσο με το μισό των βουλευτών που βγάζει κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 150 μέλη, εκτός του προέδρου ως επικεφαλής της Κ.Ε. και των συντονιστών των περιφερειακών επιτροπών, εάν δεν έχουν ήδη εκλέγει στην Κεντρική Επιτροπή.

3. Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν, χωρίς εκλογή από Κεντρική Επιτροπή, οι συντονιστές των περιφερειακών επιτροπών.

4. Η περιφερειακή επιτροπή εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος της κάθε περιφέρειας, κατά εκλογική περιφέρεια, με αριθμό μελών ίσο με τον μισό αριθμό των περιφερειακών συμβούλων που βγάζει κάθε εκλογική περιφέρεια. Στην περιφερειακή επιτροπή μετέχουν οι συντονιστές (νομαρχιακοί) των Ο.Μ. (εάν δεν έχουν εκλέγει ήδη στην περιφερειακή επιτροπή).

5. Στην περιφερειακή γραμματεία συμμετέχουν, χωρίς εκλογή από την περιφερειακή επιτροπή, οι συντονιστές (νομαρχιακοί), των συντονιστών των Ο.Μ. κάθε νομαρχίας (εάν δεν έχουν ήδη εκλεγεί στην περιφερειακή γραμματεία).

6. Οι συντονιστές (νομαρχιακοί) των συντονιστών των Ο.Μ. εκλέγονται από τους συντονιστές των Ο.Μ. κατά νομαρχία Η νομαρχιακή επιτροπή αποτελείται από τους συντονιστές των Ο.Μ. της νομαρχίας.

7. Ο συντονιστής επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ. και ο αναπληρωτής του (οικονομικός υπεύθυνος της Ο.Μ.) εκλέγονται για έναν χρόνο από τα μέλη της Ο.Μ. και είναι ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους, αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής ορίζονται με εναλλαγή από όλα τα μέλη της Ο.Μ. για ένα εξάμηνο, έτσι ώστε σε 36 μήνες να έχουν γίνει μέλη της συντονιστικής επιτροπής όλα τα μέλη της Ο.Μ. που θέλουν.

8. Αναστολή ιδιότητας μέλους δεν έχουμε όταν: στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον αυτό το άλλο ψηφοδέλτιο δεν αντιστρατεύεται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, π.χ., στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο που με βάση την απλή αναλογική μπορεί να συνεργαστεί με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

* Ο Ξενοφών Ηρακλείδης είναι πολιτικός μηχανικός – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς

Πηγή: Αυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα