Συρία:18 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό σε κουρδική συνοικία στο Χαλέπι

syria-592x330

Δεκαοχτώ άμαχοι, ανάμεσα τους μια έγκυος γυναίκα και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε σφοδρό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Τρίτη αντάρτες ενάντια στην κουρδική συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι, όπου 50.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές ανάμεσα σε εδάφη που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς και οι αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 70 άνθρωποι, ανάμεσα τους 30 παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση της εκεχειρίας», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι αντάρτες της οργάνωσης Άχραρ Ας Σαμ, σύμμαχου της αλ Κάιντα στη Συρία, συνέχισαν σήμερα τον βομβαρδισμό της Σέιχ Μακσούντ, καθώς σύμφωνα με τον Ραχμάν επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής, που θα τους επιτρέψει να την χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο επιθέσεων ενάντια σε κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό της κυβέρνησης εξαπέλυσαν μεγάλης εμβέλειας επίθεση ενάντια στους αντάρτες στα νότια του Χαλεπίου, η οποία χαρακτηρίστηκε η πιο σφοδρή επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας τον Φεβρουάριο.

Οι αντάρτες ανέφεραν έντονες αεροπορικές επιδρομές στην νότια περιοχή του Χαλεπίου, όπου την Τρίτη δυνάμεις του Μετώπου αλ Νόσρα – του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία – κατέρριψαν ένα αεροσκάφος της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και έπιασαν αιχμάλωτο τον πιλότο του.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα, που μαζί με το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μέρος της εκεχειρίας που εφαρμόζεται στην χώρα, την προηγούμενη εβδομάδα εξαπέλυσε επίθεση και κατέλαβε μια πόλη στην περιοχή, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες του συριακού στρατού και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσα τους και 11 μέλη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Παράλληλα 43 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση του Μετώπου την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν προσκείμενες πηγές.

Μια ανακοίνωση του συριακού στρατού και των συμμάχων του ανέφερε πως στόχος των επιδρομών ήταν ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν νότια του Χαλεπίου και πως η επίθεση αποτελούσε απάντηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στις οποίες προβαίνουν οι αντάρτες. «Αυτή η επίθεση θα συνεχιστεί έως ότου οι μαχητές παραδοθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ιστότοπος al Manar, που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «σφοδρές και επικεντρωμένες αεροπορικές επιθέσεις» και κατηγόρησε τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία «εκτελώντας ξένες διαταγές».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο , οι αεροπορικές επιθέσεις, δυνάμεις του πυροβολικού και ρουκέτες χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση που είχε στόχο την ανακατάληψη του Ταλάτ αλ Έις.

Το στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η εκεχειρία βρίσκεται μπροστά «στον κίνδυνο να τερματιστεί», εξαιτίας των παραβιάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε μια ένδειξη της διεύρυνσης της ιρανικής υποστήριξης προς το συριακό στρατό, ένας ιρανός στρατιωτικός αξιωματικός δήλωσε την Δευτέρα ότι η Τεχεράνη έστειλε καταδρομείς από τον τακτικό ιρανικό στρατό στην Συρία, ως συμβούλους.

«Συνολικά, υπάρχει μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη Συρία», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Σε μια κατά τα φαινόμενα απάντηση στις πρόσφατες ήττες του, όπως την απώλεια της αρχαίας πόλης Παλμύρας, το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, 50 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η τζιχαντιστική οργάνωση, η επίθεση είχε στόχο τον σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες στο Τισρίν.

Στην ίδια περιοχή, οι τζιχαντιστές του ΙΚ, πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στρατιωτικές θέσεις, με πέντε αυτοκίνητα στα οποία ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά, κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντουμέιρ, 40χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού, σκοτώνοντας 12 στρατιώτες, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα