Συρία, Turk Stream και Ακούγιου στο επίκεντρο της συνάντησης Putin και Erdogan

Οι εξελίξεις στη Συρία και η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ρώσου προέδρου V. Putin με τον τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών έχουν πετύχει έναν πολύ ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο στη Συρία, μολονότι «κανείς δεν το περίμενε».

Ο ρώσος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε ότι από το 2014, όταν συνεδρίασε το Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής, μέχρι σήμερα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου συνέβησαν πολλά γεγονότα, επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ρωσο- τουρκικές σχέσεις να περάσουν σ’ ένα επίπεδο αντάξιο των χωρών μας».

Τον Φεβρουάριο ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο τριών τούρκων στρατιωτών στη Συρία, γεγονός που οι δύο πλευρές απέδωσαν σε κακή συνεννόηση.

Ο κ. Putin εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του με την ταχεία αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μετά τη βαθιά ρήξη που υπήρξε στα τέλη του 2015.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Dmitry Peskov είχε δηλώσει ότι «οι δύο ηγέτες στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, θα δώσουν τεράστια σημασία στα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, με την ασφάλεια και με την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την δολοφονία του ρώσου πρέσβη Andrey Karlov στην Άγκυρα»

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος θα συζητηθεί το ζήτημα «της πολιτικής διευθέτησης και της στρατιωτικής συνεργασίας». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, ο Dmitry Peskov είπε χαρακτηριστικά ότι «τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι ρώσοι στρατιωτικοί συνεχίζουν το έργο τους που αφορά στην υποστήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων και αυτό απαιτεί μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό».

Από την πλευρά του, ο κ. Erdogan στάθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που θα βασίζεται σε ρωσική τεχνολογία, αλλά και στον υποθαλάσσιο αγωγό Turk Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο έως την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο τούρκος πρόεδρος επισήμανα ότι η συνεργασία στα δύο έργα συνεχώς εξελίσσεται.

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει το σενάριο επέκτασης του Turk Stream και σε ελληνικό έδαφος, για την τροφοδοσία της Ε.Ε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Gazprom για να συζητήσουν ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα