Συρία: 1.500 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, εγκατέλειψαν το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών

Περίπου 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν σε 48 ώρες τον ύστατο θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία, ανέφεραν την Τρίτη μια μη κυβερνητική οργάνωση και πηγές προσκείμενες στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, η συμμαχία αραβικών και κουρδικών ένοπλων παρατάξεων), οι οποίες άρχισαν την «τελική» έφοδό τους το Σάββατο.

Η τελευταία ομάδα ανθρώπων που αναχώρησε από αγροκτήματα και οικισμούς στην περιοχή αυτή στον Ευφράτη Ποταμό αριθμούσε 350 πρόσωπα, κυρίως μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών, εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ανάμεσά τους ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων» διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Πηγές προσκείμενες στις κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τους αριθμούς αυτούς και σημείωσαν πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το ύστατο προπύργιο των τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, είναι γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξένοι μαχητές, που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ τα προηγούμενα χρόνια, συγκαταλέγονταν επίσης στους 38.550 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το τελευταίο οχυρό της οργάνωσης από τον Σεπτέμβριο, όταν άρχισε η επιχείρηση των ΣΔΔ.

Κουρδικές πηγές σημείωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης πως οι μονάδες των ΣΔΔ, με αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, κλιμακώνουν σταδιακά τη δράση τους για να αποσπάσουν τα τελευταία εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές.

Με ελεύθερους σκοπευτές διεσπαρμένους στο πεδίο κι εξαπολύοντας αντεπιθέσεις, μόλις 500 έως 600 τζιχαντιστές υπερασπίζονται πλέον το ύστατο απομεινάρι του «χαλιφάτου» – στα χέρια τους απομένει μόνο το χωριό Μπαγούζ, στα σύνορα με το Ιράκ – προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση.

Η προέλαση των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων είναι «αργή», αν και «μεθοδική», ανέφεραν κουρδικές πηγές και ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα