Συρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη συριακή πόλη Αφρίν. Πρόκειται κυρίως για αμάχους, όπως γνωστοποίησαν σε διεθνή μέσα μέλη των Κούρδων πολιτοφυλάκων που ελέγχουν την επαρχία. Επίσης, νωρίς την Κυριακή, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη συριακή επικράτεια με στόχο την τουρκική μεθοριακή επαρχία Κιλίς, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Χθες, Σάββατο, το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία. “Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία” των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε σε μια ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.

“Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Η Τουρκία έπληξε 108 στρατιωτικούς στόχους των Κούρδων

Στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

“Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας” προειδοποίησε η YPG.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

“Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα παιδί, όπως επίσης δύο γυναίκες μαχήτριες, των κουρδικών μονάδων γυναικών, και ένας μαχητής” δήλωσε ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν.

Στις επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα