Συρία: Ο κυβερνητικός στρατός εισήλθε και σε άλλη πόλη της Ντέιρ Εζόρ

Το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, αποτελεί η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία της Ντέιρ Εζόρ, η οποία συνορεύει με το Ιράκ.

Ο συριακός στρατός προωθήθηκε στην επαρχία αυτή από τις αρχές του μήνα, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και μαχητών που στηρίζονται από το Ιράν. Έσπασε έτσι την πολιορκία που είχε επιβάλλει επί τρία χρόνια το ΙΚ.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε, ανέφερε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκόψει τη βασική οδό ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, σήμερα Κυριακή, τη συνοικία αλ Τζάφρα.

Η συριακή στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι ο στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την αλ Τζάφρα, στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ μπορούν να διαφύγουν μόνο περνώντας τον ποταμό. “Δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά μόνο να διασχίσουν τον Ευφράτη προς την ανατολική όχθη και να φύγουν προς την έρημο ή (τις πόλεις) αλ Μπουκάμαλ και αλ Μαγιαντίν”, πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστές έχουν ακόμη υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της πόλης. Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στον ποταμό Ευφράτη καθώς οι μαχητές του ΙΚ προσπάθησαν να φύγουν με πλωτά μέσα, πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών που πολεμούν το ΙΚ με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχει καταλάβει 14 χωριά και αγροκτήματα, δύο μεγάλες πόλεις και ορισμένα εργοστάσια στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη αφότου ξεκίνησε την επιχείρησή της στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ευφράτης χωρίζει στα δύο την επαρχία Ντέιρ Εζόρ και έχει χρησιμοποιηθεί ως “διαχωριστική γραμμή” για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον του ΙΚ από τη μία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία και από την άλλη η αραβοκουρδική συμμαχία που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα