Συρία: Η αντιπολίτευση συνομιλεί με τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Ντεράα

Η συριακή αντιπολίτευση άρχισε διαπραγματεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους για μια συμφωνία για την αποκατάσταση της κυριαρχίας του κράτους σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές της νοτιοδυτικής επαρχίας Ντεράα, ανακοίνωσαν σήμερα διαπραγματευτές των ανταρτών.

Με την επιχείρησή της αυτό τον μήνα στη νοτιοδυτική Συρία, η κυβέρνηση ανέκτησε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της επαρχίας Ντεράα που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε από βομβαρδισμούς που ήταν αιτία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 160.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με διαπραγματευτές των ανταρτών και έναν εκπρόσωπο, εξαμελής επιτροπή από στρατιωτικούς και πολίτες που συγκροτήθηκε νωρίτερα από αντάρτες της νότιας επαρχίας πραγματοποίησε μια προκαταρκτική συνάντηση κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της γειτονικής επαρχίας Σουέιντα.

«Η επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση με ρώσους αξιωματούχους που παρουσίασαν τα αιτήματά τους», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Τζαμπάουι, εκπρόσωπος του κεντρικού θαλάμου επιχειρήσεων που συστάθηκε από τις κύριες ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη νότια Συρία. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών αναμένεται σήμερα.

Η συμφωνία που συζητείται δεν περιλαμβάνει την περιοχή που ελέγχουν αντάρτες στη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα, η οποία συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την επαρχία Ντεράα, διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των ανταρτικών οργανώσεων και της Μόσχας για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έθετε τέλος στη βία με αντάλλαγμα την αποκατάσταση της κυριαρχίας του κράτους στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα