Συρία:Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

1797893

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, λόγω της προώθησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς δύο πόλεις που ελέγχονται από τους αντάρτες, ανέφεραν ακτιβιστές και οργανώσεις της περιοχής.

Η προώθηση του ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπιού σημειώνεται σε μια περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη, στην επαρχία της Ράκας, ανατολικότερα, με μια μεγάλη επιχείρηση των αραβοκουρδικών δυνάμεων οι οποίες στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το ΙΚ απειλεί εδώ και πολλούς μήνες να καταλάβει τις πόλεις Μαρέα και Αζάζ οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες από το 2012. Η Αζάζ βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ενώ η Μαρέα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Οι τζιχαντιστές απέκοψαν έναν δρόμο που συνδέει την Αζάζ με τη Μαρέα, ανέφερε ο Μααμούν Χατίμπ, ένας ακτιβιστής από την Αζάζ ο οποίος διευθύνει ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. “Πρόκειται για καταστροφή”, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, σχεδόν 15.000 άνθρωποι βρίσκονται πλέον υπό πολιορκία στη Μαρέα.

Η προώθηση του ΙΚ απειλεί επίσης δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων και σήμερα ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην περιοχή της Αζάζ. Τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία παραμένουν κλειστά εδώ και πολλούς μήνες.

“Ανησυχούμε τρομερά για τους περίπου 100.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις γραμμές του μετώπου και τα τουρκικά σύνορα”, είπε ο Πάμπλο Μάρκο, ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την περιοχή αυτή. Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει την εκκένωση ενός νοσοκομείου που λειτουργεί στη Σαλάμα, μια κοινότητα ανάμεσα στην Αζάζ και τα σύνορα, απομακρύνοντας τόσο τους ασθενείς όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. “Οι άνθρωποι δεν έχουν πουθενά να πάνε ενώ οι μάχες πλησιάζουν”, προειδοποίησε ο Μάρκο.

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Σίμσον του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υπολογίζει ότι περίπου 165.000 Σύροι έχουν αποκλειστεί κοντά στα σύνορα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι εξαπέλυσε μια “αιφνιδιαστική επίθεση” και κατέλαβε πολλά χωριά κοντά στην Αζάζ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα