Συρία:Η αντιπολίτευση αναβάλλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

raka1-730x410

Όλο και πιο εύθραυστη γίνεται η εκεχειρία στη Συρία. Οργανώσεις σύρων ανταρτών αποφάσισαν να συντονιστούν για να απαντήσουν στις “παραβιάσεις” από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της όλο και πιο αποδυναμωμένης εκεχειρίας που ισχύει στη Συρία από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών έχει τερματιστεί, αναβάλλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Πούτιν και Ομπάμα, που συμφώνησαν να συμβάλουν στην παύση των εχθροπραξιών. Πρέπει να “κάνουμε τα πάντα” για την εφαρμογή της εκεχειρίας, λέει ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Όπως μεταδίδει το left.gr,oι επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι και στις επαρχίες Ραστάν και Χομς θέτουν ουσιαστικά τέλος στην κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, υποστηρίζει η συριακή αντιπολίτευση.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης ανέφερε σε ένα έγγραφό της που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς ότι αναβάλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, όμως δεν τη διακόπτει, ούτε αποσύρεται από τη διαδικασία.

“Η HNC είδε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες θα ενέτεινε τα δεινά του λαού” ανέφερε το έγγραφο που ήταν γραμμένο στα αραβικά και στάλθηκε στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης από τους εκπροσώπους της Επιτροπής στη Γενεύη.

“Η απόφαση είναι να αναβάλουμε και όχι να διακόψουμε ή να αποσυρθούμε (από τις διαπραγματεύσεις) όμως πρόκειται για μια ευκαιρία για όλους να εφαρμόσουν την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ανταποκριθούν στο βασικό ζήτημα, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα έχει ρόλο ο Μπασάρ αλ Άσαντ”, συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στη Γενεύη έχουν στόχο τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 270.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό του μισού συριακού πληθυσμού από το 2011. Η αντιπολίτευση προτίθεται, ωστόσο, να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις αυτές μετά τους φονικούς βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μεγάλη επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία της Λαττάκειας και άλλοι αντάρτες κατήγαγαν χωριστές νίκες προελαύνοντας κοντά στη Χάμα, καθώς η βία κλιμακώνεται στη δυτική Συρία.

Συριακά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εν τω μεταξύ σφοδρούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Χομς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετοί βαριά τραυματισμένοι.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν η επίθεση στη Λαττάκεια αποτελεί μέρος της νέας μάχης που προανήγγειλαν οι αντάρτες. Στη Χάμα, αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν στο σύνολό της την πόλη Χιρμπάτ αλ-Νακούς.

Στις οργανώσεις που πραγματοποιούν επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πεδιάδα Γαμπ στην επαρχία Χάμα μετέχουν οργανώσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 27ης Φεβρουαρίου για την παύση των εχθροπραξιών. Από την εκεχειρία έχουν αποκλεισθεί οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν μετέχει πια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αλλά η εκεχειρία “κρατάει”

Οι ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, επιβεβαίωσε απόψε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν θα μετέχει πλέον στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε ότι οι αντιπρόσωποι τη Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν στην Ελβετία για “ανεπίσημες” συζητήσεις.

Ο ντε Μιστούρα σημείωσε ότι το χάσμα μεταξύ της HCN και της συριακής κυβέρνησης παραμένει “σαφώς μεγάλο” μολονότι και οι δύο πλευρές μιλούν για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

“Την Παρασκευή θα αποτιμήσουμε τις συνομιλίες, θα επανεξετάσουμε το πού βρισκόμαστε, αφού μάθουμε ποια είναι η στάση όλων των πλευρών και κατόπιν θα αποφασίσουμε το πώς και το πότε θα προχωρήσουμε”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η εκεχειρία στη Συρία σε γενικές γραμμές “κρατάει” αν και οι συγκρούσεις που σημειώνονται στο Χαλέπι αποτελούν λόγο ανησυχίας, συνέχισε ο ντε Μιστούρα. “Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μάχες που σημειώνονται επί του παρόντος σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στο Χαλέπι, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός. Η εκτίμησή μας όμως –και νομίζω ότι πρόκειται για μια αντικειμενική εκτίμηση– που βασίζεται σε πληροφορίες και αναλύσεις από ολόκληρη τη χώρα (…) είναι ότι η παύση των εχθροπραξιών αντέχει σε πολλές περιοχές”, είπε.

“Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί ακόμη πολύ”, πρόσθεσε.

Εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας ο ντε Μιστούρα είπε ότι αναμένει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα συγκαλέσουν μια έκτακτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG).

Ο ίδιος και η ομάδα του σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με όλες τις πλευρές. “Πρέπει να ξέρετε ότι σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι πολύ ευέλικτες”, είπε στους δημοσιογράφους.

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Πούτιν και Ομπάμα, που συμφώνησαν να συμβάλουν στην παύση των εχθροπραξιών

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν να βοηθήσουν περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών στην Συρία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, ο επικεφαλής του ρωσικού Κράτους υπογράμμισε την ανάγκη να διαχωριστεί η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όπως επίσης η ανάγκη του κλεισίματος των συνόρων Συρίας- Τουρκίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει το ζήτημα των συνόρων, τα οποία σύμφωνα με τη Ρωσία διασχίζουν μαχητές για να εισβάλουν από τη Τουρκία στη Συρία.

Και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών προσθέτοντας από την πλευρά του ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ σημείωσε συγκεκριμένα μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του είχαν μια «έντονη συζήτηση» σήμερα σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διατύπωσε σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, προτρέποντας τους κεντρικούς πρωταγωνιστές στη σύρραξη να επιτείνουν την πίεση με στόχο να δώσουν ώθηση στην προοπτική της διασφάλισης της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.

«Διατηρούμε τις σοβαρότερες ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βαλτώσουν εάν όχι να καταρρεύσουν» υπογράμμισε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η εκεχειρία να παραμείνει σε ισχύ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου η μετάβαση να έχει προοπτικές».

«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επαναληφθούν, εάν οι μάχες αντιθέτως επαναληφθούν, θα υπάρξουν εκ νέου οι χειρότερες ανησυχίες για τους αμάχους» προειδοποίησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Κάιρο, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στη πρεσβεία της χώρας.

Η ανακοίνωση των οργανώσεων της αντιπολίτευσης

“Μετά την αύξηση των παραβιάσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν στόχο κυρίως καταυλισμούς όπου διαμένουν εκτοπισμένοι σε κατοικημένες περιοχές, δηλώνουμε τη δημιουργία κοινού κέντρου επιχειρήσεων και την έναρξη μάχης για να απαντήσουμε στις παραβιάσεις αυτές. Υποσχόμαστε σε κάθε στρατιωτικό άγημα που βομβαρδίζει τον λαό μας μια ισχυρή απάντηση για να του χρησιμεύσει ως μάθημα”, δηλώνουν σήμερα σε ανακοίνωσή τους έξι οργανώσεις ανταρτών, κυρίως ισλαμιστικές, όπως η Αχταρ αλ-Σαμ και Τζάις αλ-Ισλάμ.

Η Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία ανήκει στις σχεδόν εκατό οργανώσεις ανταρτών που ενέκριναν την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, διοικείται από τον Μοχάμεντ Αλούς, τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Χθες, ο Αλούς κάλεσε σε επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ. “Μην εμπιστεύεστε το καθεστώς και μην περιμένετε από αυτό να σας λυπηθεί. Χτυπήστε το από όλες τις πλευρές”, έγραψε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter επικαλούμενος στίχο του Κορανίου.

 

Λαβρόφ: Δεν διεξάγονται μυστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το μέλλον του σύρου προέδρου Άσαντ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου των συριακών συνομιλιών που πραγματοποιούνται στη Γενεύη.

“Δεν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

“Δηλώσεις ότι υπάρχει κάποιος μυστικός δίαυλος επικοινωνίας ή ακόμη πως μέσα σε αυτό τον μυστικό δίαυλο επικοινωνίας κάποιος έχει υποσχεθεί να αποφασίσει το μέλλον του (σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ παρακάμπτοντας το πλαίσιο των συριακών συνομιλιών, είναι ένα ψέμα”.

“Πιστεύω πως αυτή είναι μια απόπειρα να εμποδιστεί η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βασίζεται σε μια ρωσο-αμερικανική συμφωνία που υποστηρίζεται από όλους και όπου υπογραμμίζεται σαφώς: Μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας”, πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεφέρουν τους τούρκους εταίρους τους που εξακολουθούν να εμποδίζουν τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδο-συριακές συνομιλίες.

“Ο κύριος σκοπός εδώ [των ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη] αυτή τη στιγμή, και αυτό δεν είναι μυστικό και πάντοτε το λέγαμε, είναι να υπάρξει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Αυτό προϋποθέτει πως οι αμερικανοί εταίροι μας πρέπει απλώς να συνεφέρουν τους τούρκους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν μόνοι τους να εμποδίζουν μια αντιπροσωπεία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης από το να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις”, είπε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα