Συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης;

 Τη διαμόρφωση των συντάξεων χηρείας πέριξ του ύψους της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς και αυτό προκειμένου να υπάρξει επί της ουσίας διόρθωση επί τα βελτίω στις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει σταλεί πρόταση προς τους θεσμούς επισημαίνοντας το όριο των 384 ευρώ, που ισούται με την εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη προϋπηρεσίας. Αν η ελληνική πρόταση δεν γίνει δεκτή, έχει ήδη υπάρξει αντιπρόταση για τα 360 ευρώ, που είναι η σύνταξη που χορηγείται στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να αυξηθούν οι συντάξεις χηρείας που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται πλέον αρκετά χαμηλά γύρω στα 200 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εγκυκλίους του νόμου Κατρούγκαλου, για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά η χήρα δικαιούται μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντος ενώ έχει θεσπιστεί το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.

Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.

Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55.

Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα