Συντάξεις και σκοπιανό σηματοδοτούν τις εξελίξεις…

 

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος


 

Η δυνατότητα αναβολής της μείωσης των συντάξεων και ο χρόνος που θα φθάσει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, είναι τα κομβικά σημεία των σχεδιασμών της κυβέρνησης οι  οποίοι συζητούνται σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως πιστεύει ότι θα πετύχει την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, γεγονός το οποίο αντικειμενικά θεωρείται κομβικό για τις παραπέρα πολιτικές εξελίξεις.  Το σύνολο των οικονομικών μέτρων ανακούφησης, που προετοιμάζονται προκειμένου να τις ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το στόχο, ο οποίος για το Μαξίμου θα αποτελεί επιτυχία, ακόμα και αν καταλήξει σε απλή αναβολή για το 2020.

Αν η μείωση των συντάξεων δεν αναβληθεί για αργότερα, η πλέον πιθανή προοπτική είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018, καθώς είναι φανερό ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τη χρονιά που θα κοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Βεβαίως το σενάριο αυτό κινείται στη φάση αυτή εκτός πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι τελικά θα πετύχει συμφωνία με τους δανειστές για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων , έστω αρχικά μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με συνήθως έγκυρες πληροφορίες φέρεται να επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά και να προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή και νωρίτερα μέσα στο 2019, ενώ οι οριστικές αποφάσεις συνδέονται άμεσα με το πότε θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Αν οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα τον Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο (όπως έχει δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ) και οριστικοποιηθεί ότι θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για κύρωση, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κυρώσει τη συμφωνία με τις ψήφους κάποιων βουλευτών εκ των ΑΝΕΛ και τις ψήφους του Ποταμιού ή θα πάει σε εκλογές για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών η επόμενη κυβέρνηση.

Αν διαφανεί ότι η κυβέρνηση υπερβαίνει το 2018, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ετοιμάζεται και «εκλογικός ανασχηματισμός», με τον πρωθυπουργό να συγκροτεί το κυβερνητικό σχήμα που θα δώσει τη μάχη των εκλογών, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη ΔΕΘ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα