Συνομιλίες Πομπέο με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ιράν

Επαφές και συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα αρχίσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα, σε μία προσπάθεια να πειστούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να υπάρξουν περιορισμοί στα προγράμματά του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσιγκτον θέλει να διερευνήσει είναι κατά πόσο οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 και την αθέτηση των αμερικανικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού.

Η ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως το Ιράν θα συρθεί στο τραπέζι λόγω της εκ νέου επιβολής των κυρώσεων – και την αναγγελθείσα επιβολή νέων- – που θα εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα και πιθανόν θα συντρίψουν την ιρανική οικονομία, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και αυτές της Ιαπωνίας, του Ιράκ και του Ισραήλ για τα επόμενα βήματα.

«Θα γίνει μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο να μιλήσουμε με τους εταίρους μας (…) που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα με εμάς. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα σχέδια του Πομπέο και του επικεφαλής διαπραγματευτή του όσον αφορά το Ιράν, Μπράιαν Χουκ. Το «τι θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ιρανούς απέχει ακόμα πολλά στάδια», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος και διευκρίνισε πως ακόμη το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθεί η πίεση στο Ιράν «με τρόπο που είναι εποικοδομητικός και θα το ωθήσει να επιστρέψει στο τραπέζι».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα