Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι

Εξακολουθούν να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Αττική, καθώς είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις λόγων των ανέμων και από το μικρο-κλίμα που δημιουργούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Νωρίτερα, η φωτιά πέρασε την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Σταυρούλα Μαλλίρη, στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις, 5 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 40 υδροφόρες, 11 ειδικά μηχανήματα και 20 ακόμα οχήματα.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, τα εναέρια μέσα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, με μόνες “παύσεις” τα χρονικά διαστήματα που απαιτούνται για τον σύντομο τεχνικό επανέλεγχο και τον ανεφοδιασμό.

“Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστει δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια – νοτιοδυτικά.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση”, είπε.

Την Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Αθήνα

Όπως γνωστοποίησε η κ. Μαλλίρη, η χώρας μας υπέβαλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415.

Η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, απάντησε ήδη αρνητικά στις Ελληνικές αρχές, καθώς χρειάζεται τα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.  Αναλυτικά η κ. Μαλλίρη ανέφερε:

“Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL – 415”.

Η κ. Μαλλίρη επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος προσεφέρθη να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μεταβαίνει στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένου να τους μεταφέρει.

Νοτιοδυτικός προσανατολισμός του μετώπου

Για την ώρα η κατεύθυνση του μετώπου είναι νοτιοδυτική και η πυροσβεστική ζητά από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα πύρινα μέτωπα και να αποφεύγουν να κινηθούν με τα οχήματά τους.

Υπενθυμιζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Αττικής, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ένας άνδρας προσήχθη και εξετάζεται από τις αστυνομικές αρχές, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή της Πάρνηθας, έχοντας στην κατοχή του υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έναρξη και την διατήρηση μια φωτιάς. Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα