Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Ζακύνθου

Δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές προς το παρόν οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς που μαίνονται στο βόρειο τμήμα του Ζακύνθου σε χαράδρα και ορεινό όγκο, ανάμεσα στις περιοχές Αναφωνήτρια και Μαριές.

Η νύχτα που θα ακολουθήσει θα είναι το ίδιο δύσκολη με τη χθεσινή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να μαίνονται στο νησί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και καθιστούν τις αναζωπυρώσεις μια συνεχή απειλή. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις τους.

Το δυσκολότερο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται ανατολικά από τις Μαριές και κινείται προς την περιοχή Κάμπος ενώ νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε αναζωπύρωση βόρεια του χωριού Μαριές.

Οπως αναφέρει το imerazante, ο κίνδυνος για το χωριό των Μαριών δεν είναι άμεσος ωστόσο τα μηχανήματα του Στρατού που βρίσκονται στο νησί από το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιούν διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στις παρυφές του χωριού όπου εκτιμάται πως μπορεί να πλησιάσουν οι φλόγες, ενώ μία ακόμη αντιπυρική ζώνη έχει διανοιχτεί γύρω από το μοναστήρι του Αη Γιώργη των Κρημνών που βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο.

Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις να μην κατευθύνονται κάτοικοι και ταξιδιώτες στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ελικόπτερο εντόπισε δύο εμπρηστές

Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στην αστυνομία όταν ελικόπτερο της πυροσβεστικής εντόπισε δύο άτομα τα οποία επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά κοντά στο χωριό Μαριές της Ζακύνθου.

Τους ύποπτους αντιλήφθηκε ο πιλότος ενός ελικοπτέρου, δυτικά του χωριού Μαριές, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση μια εστίας.

Η κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση, ωστόσο οι επίδοξοι εμπρηστές που επέβαιναν σε μηχανάκι, κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η επιχείρηση καταδίωξης των δύο υπόπτων για εμπρησμό κοντά στα πύρινα μέτωπα στα ορεινά της Ζακύνθου δεν έφερε καρπούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Μαριές. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο με πολλές εστίες που αναζωπυρώνονται και δημιουργούν πρόβλημα», τόνισε ο κ. Νιοτόπουλος.

Τεράστια είναι η δύναμη πυρόσβεσης που βρίσκεται στην περιοχή των Μαριών και προσπαθούν να σβήσουν την πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα, 25 οχήματα με περίπου 50 πυροσβέστες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριών, ενώ στο νησί υπάρχουν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Σημαντική είναι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής που με κάθε τρόπο, βοηθούν τους πυροσβέστες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Η πυρκαγιά, ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές.

Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι, ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα