Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η άνοδος στο ΧΑ

Σε επιβεβαίωση της κατάκτησης των 850 μονάδων προχώρησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε την τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση, έχοντας και πάλι στήριγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ σήμερα “ανέβασε” σημαντικά και τον τζίρο του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 858,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 850,00 μονάδων (+0,09%) και 859,60 μον. (+1,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 80,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,94%, στις 2.213,55 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.323,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,06% στις 1.031,07 μονάδες.

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος, ο οποίος παρά τη μεταβλητότητα που εμφάνισε κέρδη 9,9% σε επίπεδο γενικού δείκτη, άνοδο 31,3% στον FTSE 25 και 9,5% στον τραπεζικό κλάδο. Κόντρα, μάλιστα, στις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, και πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test, ο κλάδος ήταν ο σηματωρός στην ανάκτηση των 850 μονάδων.

Μάλιστα, αυτό επιβεβαίωσε και η HSBC σήμερα, η οποία διαπίστωσε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και η αισιοδοξία για τα stress tests έχουν ωθήσει υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο υψηλότερος αντίκτυπος της επιβολής του IFRS9 και οι αυξημένες απαιτήσεις του SSM για τις προβλέψεις θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών.

Έτσι, η HSBC τηρεί πλέον μία πιο επιφυλακτική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και υποβαθμίζει τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς σε σύσταση “hold”, αφήνοντας την Alpha Bank το μοναδικό “Buy” λόγω της ανώτερης κεφαλαιακής της θέσης. Παράλληλα, για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,70 ευρώ, για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,04 ευρώ από 1 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα 0,32 ευρώ από 0,38 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,40 ευρώ, από 4 ευρώ πριν.

Το στοιχείο όμως που ήταν άκρως ενδιαφέρον σήμερα, ήταν η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε (σε σχέση με το μέσο όρο του τελευταίου δεκαημέρου), γεγονός που αποδόθηκε σύμφωνα με τους αναλυτές στις αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων και τη διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους του ελληνικού ταμπλό.

Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 880 μονάδες, ζώνη τιμών ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς συναλλαγών. Η κατάληψη αυτών των επιπέδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή κωδικών και κεφαλαίων καθώς εκτός από την αναμενόμενη κατοχύρωση των γρήγορων κερδών του Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον πίεση και από εγκλωβισμένα κεφάλαια από την σχετικά πρόσφατη άνοδο τιμών στην οποία η αγορά είχε κορυφώσει με υψηλούς όγκους τον Ιανουάριο (μ.ο συναλλαγών 79 εκατ. ευρώ).

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σήμερα ξεχώρισε από την έναρξη της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με κέρδη που έφτασαν το 5,15%, με τη Motor Oil, η οποία έκανε ένα δυνατό φίνις, να την ακολουθεί με το δικό της +4,11%. Στο +3,05% η Eurobank, αλλά και στο +2,67% έκλεισαν οι Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, Alpha Bank, Βιοχαλκο και Σαράντης, ενώ Μυτιληναίος, Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, οι Jumbo, Aegean, ΕΕΕ και Λάμδα έκλεισαν με απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1%, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα και ο Τιτάν έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 1,1%.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα