Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη, από την Αίγυπτο

Η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το Σάββατο, για δεύτερη συνεχή ημέρα, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κι ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πλήττοντας στρατόπεδα όπου πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκαν οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο.

Την Παρασκευή αιγυπτιακά μαχητικά έπληξαν θέσεις στην ανατολική Λιβύη μόλις μερικές ώρες μετά την επίθεση στην επαρχία Μίνια της νότιας Αιγύπτου, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 αιγύπτιοι χριστιανοί και να τραυματιστούν άλλοι 24.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, που προστέθηκε σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στην Αίγυπτο, όπως οι δύο βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου μήνα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους. Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη και για αυτές τις επιθέσεις.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διέταξε να γίνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων τζιχαντιστών στη Λιβύη όπου εκπαιδεύθηκαν οι δράστες της επίθεσης στη Μίνια, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποια οργάνωση συγκεκριμένα.

Ο Σίσι, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως αμείλικτος διώκτης των ισλαμιστών, διεμήνυσε ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να εξαπολύσουν κι άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Αιγύπτου για να συντρίψουν απειλές στο μέλλον.

Δύο πηγές προσκείμενες στον αιγυπτιακό στρατό είπαν στο Ρόιτερς ότι έγιναν ακόμα τρεις αεροπορικές επιδρομές χθες το πρωί στη Ντέρνα, μια πόλη τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν να αποσπάσουν από τους ισλαμιστές οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, συμμάχου του Καΐρου.

Μια πηγή που πρόσκειται στον λεγόμενο Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χάφταρ είπε στο Ρόιτερς ότι σε συντονισμό με την αιγυπτιακή ΠΑ επλήγησαν αποθήκες πυρομαχικών που ανήκουν στο Συμβούλιο Μουτζαχεντίν Σούρα, μια ισλαμιστική οργάνωση που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε στο Ρόιτερς ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή Νταρ αλ Χάμαρ, στο νότιο τμήμα της πόλης. Ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου απέφυγε να κάνει σχόλια για τον δεύτερο γύρο των αεροπορικών πληγμάτων στη Ντέρνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου γνωστοποίησε ότι παρέδωσε χθες Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μια επιστολή με την οποία το ενημέρωσε για τις επιδρομές, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αποτελούσαν μια πράξη νόμιμης αυτοάμυνας.

Η Ντέρνα έχει ιστορικό δράσης ισλαμιστών εξτρεμιστών και είναι η πόλη όπου το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στη Λιβύη το 2014. Ωστόσο οι δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης εκδιώχθηκαν αργότερα από την πόλη από ντόπιους μαχητές και αντίπαλους ισλαμιστές της οργάνωσης Μάτζλις αλ Σούρα.

Η αεροπορία του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ανέφερε την Παρασκευή ότι τα πλήγματα είχαν στόχο δυνάμεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα, χωρίς να αναφερθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διεξήγαγε πολλές επιχειρήσεις «κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας» που είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν διάφοροι στόχοι, συμπεριλαμβανομένων στρατοπέδων όπου είχαν εκπαιδευτεί οι άνθρωποι που διέπραξαν, σύμφωνα με το Κάιρο, την επίθεση στη Μίνια.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook εικονίζει μαχητικά αεροσκάφη καθώς ανεφοδιάζονται με πυρομαχικά και απογειώνονται, καθώς και πλάνα που τραβήχτηκαν από τον αέρα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών.

 

ΠΗΓΗ  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα