Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του πραξικοπήματος κι ο Ερντογάν συνεχίζει την εκκαθάριση

ImageHandler (1)Συνεχίζονται οι συλλήψεις – Περισσότερα από 10.000 διαβατήρια ακυρώθηκαν

Ένα ηχηρό μήνυμα κατά του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία θα στείλουν το μεσημέρι του Σαββάτου οπαδοί του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στην περιοχή Σουλτανγκαζί της Κωνσταντινούπολης.Με σύνθημα «όχι στα πραξικοπήματα, δημοκρατία τώρα» το φιλοκουρδικό κόμμα καλεί τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν στις 13:30 ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση οργανώνει αύριο, Κυριακή, διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος στην πλατεία Ταξίμ. Μάλιστα στην συγκέντρωση εκλήθη και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο απάντησε θετικά στην πρόσκληση.

Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» από τον Ερντογάν
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μαζικές εκκαθαρίσεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 283 στρατιωτικών της προεδρικής φρουράς.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά γνωστοποίησε, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ότι οι αρχές προχώρησαν στην ακύρωση 10.856 διαβατηρίων, προσώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν από τη χώρα.

Πριν από την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των στρατιωτικών της προεδρικής φρουράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τέθηκαν υπό κράτηση 10.410 στρατιωτικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και επίσης την κράτηση επιπλέον 4.060 προσώπων, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 στρατηγοί και ναύαρχοι.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές θα κλείσουν 1.700 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

To HaberTurk επικαλέστηκε μια πηγή από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία 936 ιδιωτικά σχολεία, 449 φοιτητικοί κοιτώνες και 284 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα