Συνεχίζεται το σκληρό μπρα-ντε-φέρ κυβέρνησης και δανειστών

fdgvsΣυνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,χωρίς ακόμα να διαφαίνεται με σιγουριά που θα καταλήξει.Η κυβέρνηση από τη μεριά της καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση η οποία ναι μεν είναι δύσκολη και μπορεί να θυμίζει το προηγούμενο καλοκαίρι,ωστόσο όποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρείται  δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό,καθώς εκτός από τις διαφορετικές συνθήκες σε πολιτικό,οικονομικό και γωπολιτικό επίπεδο,καμία πλευρά δεν θα ήθελε πλέον να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασικό στόχο να  επιτύχει την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να μεταθέσει τη συζήτηση για τα “εφεδρικά μέτρα”   για την περίοδο, που θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Παράλληλα, η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι σαθρή, διότι,όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.Επίσης,το Οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν,ενώ η η κίνηση του Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας.

Στο κάδρο των διαπραγματεύσεων μπαίνουν φυσικά και τα νέα αποτελέσματα της Eurostat η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day  θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, αναθεωρείται και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των στοιχείων,στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι δεν είναι ουτοπικός ο στόχος να επιτευχθεί  άμεσα συμφωνία με τους δανειστές  σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου,αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που θα δώσει η Eurostat στη δημοσιότητα θα φέρουν πίσω τις διαδικασίες.

Οι “κόκκινες γραμμές”

“Οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα”, δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης,θέτοντας τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Γεροβασίλη  η οποία σε δήλωσή της είχε πει νωρίτερα: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Τώρα,από την πλευρά των δανειστών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να είναι επιθυμητή,άλλα όχι απαραίτητα άμεσα εφικτή,τουλάχιστον όχι για όλους.Όχι για όλους γιατί το Βερολίνο δια της εκπρόσωπου του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, αναφέρει ότι «ελπίζει» η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ως το Πάσχα.

Απο την άλλη βέβαια η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα άμεσα από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα,καθώς,όπως είχε αναφέρει, αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο.

Στην ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει ξανά για Grexit.Ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης, ώστε να γεφυρωθεί το κενό και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε από την πλευρά του ότι  οι επικεφαλής της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο «την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό». Ο ίδιος χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί».  Μία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι εφικτή στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Έλληνας πρωθυπουργός ,Αλέξης Τσίπρας,φαίνεται ότι ξεκινάει νέο γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες,προκειμένου να αναζητήσει συμμάχους στην Ευρώπη και να προωθήσει ενόψει των εξελίξεων τις ελληνικές θέσεις.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα