Συνεχίζεται η «σύγκρουση» κυβέρνησης-ΔΝΤ(όλες οι εξελίξεις)

ellada_dnt

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας του Πωλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, όπου τα δύο στελέχη του ταμείου αναφέρονται στο ενδεχόμενο να εξωθηθεί η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος.

Ο  πρωθυπουργός πάντως,χθες, κατά τη διάρκεια  της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην επιστολή απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ» συμπλήρωσε.

«Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας, στην έναρξη της ομιλίας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, είπε ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας πως μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει κλείσει, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, ότι «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου.

«Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, «έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι «ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, προσώρας, φαίνεται να επιτυγχάνει», υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «δεν είναι δυνατόν όμως να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ΔΝΤ με ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, αλλά και στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Είπε ότι με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η ΝΔ με «πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει και ο κ. Μητσοτάκης». «
, τους οδηγεί στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

 

lagarde-merkel-700x400Συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ στο Βερολίνο

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρουσία του Πόλ Τόμσεν, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στη σκιά των διαρροών των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου για την Ελλάδα από το wikileaks.

 

 

 

 

 

Ομπάμα-Οι Ελληνες έχουν περάσει δύσκολα τελευταία,αλλά θα τα καταφέρουν 

 

αρχείο λήψης (1)Αποδέκτης διπλών μηνυμάτων υποστήριξης έχει γίνει η Ελλάδα σε λιγότερο από ένα 24ωρο από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μετά την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία ζητείται από την Ε.Ε. τόσο η τήρηση των συμφωνιών όσο και η αναδιάρθρωση τουελληνικού χρέους, σειρά πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης της ελληνικής πλευράς, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που έγινε στο Λευκό Οίκο με αφορμή τον εορτασμό της25ης Μαρτίου.

«Οι Έλληνες έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουν», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τήρηση των δεσμεύσεων και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητάει ο Λευκός Οίκος

Στην τήρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους, στάθηκε Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

« Ο αντιπρόεδρος… υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεωντης Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειεςπροώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θααναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και ηΕυρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.

 

 

04/4

Σκουρλέτης Το ΔΝΤ σχεδίαζε τη χρεωκοπία της χώρας και η ΝΔ δεν λέει κουβέντα 

071215141738_8807Για τις διαρροές των συζητήσεων στελεχών του ΔΝΤ από το wikileaks και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αναφέρθηκε χθες, στην εκπομπή «στον ενικό», ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Το να έρχεται σήμερα το ΔΝΤ και να λέει ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία ισοδυναμεί με ένα οικονομικό πραξικόπημα» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγγέλλοντας τη στάση της ΝΔ ως «απαράδεκτη», καθώς «ενώ αποκαλύπτεται σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας, που κανείς δεν το διαψεύδει, εκείνη συντάσσεται με το ΔΝΤ».

Όπως φαίνεται «υπήρχε ένας σχεδιασμός να οδηγηθεί η χώρα μας σε ακραίες καταστάσεις, να ροκανίσουμε το χρόνο στη διαπραγμάτευση, να μην ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η Ελλάδα χωρίς χρήματα να οδηγηθεί σε έναν συμβιβασμό ο οποίος θα ήταν, ασφαλώς, εις βάρος της» πρόσθεσε.

Επιπλέον σχεδίαζαν να τραβήξουν το χρόνο ώστε να συμπέσει με το Βρετανικό δημοψήφισμα ώστε να μην υπάρχει χρόνος να ασχοληθούν με την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Επίσης ανένεραν ότι θα τραβήξουν το χρόνο ώστε να συμπέσει με το Βρετανικό δημοψήφισμαώστε να μην υπάρχει χρόνος να ασχοληθούν με την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Άσκησε έντονη κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνοντας την ως «απαράδεκτη» διότι αντί να παίρνει αποστάσεις απέναντι σε τέτοιου είδους επιδιώξεις, «σιγοντάρουν το ΔΝΤ». Ασχολούνται με τη διαρροή απομακρύνοντας από την ουσία της αποκάλυψης. «Ομολογείται ότι υπάρχει σχέδιο για τη χρεοκοπία της χώρας και δεν λένε κουβέντα» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται σε συνέπεια με τη στάση της Ν.Δ. όταν ήταν στην κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ.

Αναφερόμενος τέλος στην αξιολόγηση υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσει «γιατί η Ελλάδα έχει φανεί συνεπής σε σχέση με αυτά που συμφώνησε τον Αύγουστο».Επιπλέον όπως υποστήριξε «δεν μπορεί σήμερα το ΔΝΤ να έρχεται και να προτείνει μέτρα πολύ πιο σκληρά και από αυτά που είχαν συμφωνηθεί και μαζί του τον Αύγουστο. Πόσο μάλλον όταν είναι καλύτερη η πορεία της ελληνικής οικονομίας και αντί για ύφεση 2,5 με 4% που έλεγαν οι προβλέψεις τους, να έχουμε μόλις 0,2%».

 

Με μια επιστολή «κάλυψη» στους συνεργάτες της,η Κριστίν Λαγκάρντ  στον πρωθυπουργό.

Χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου, η επικεφαλής του ΔΝΤ  άφησε σοβαρές αιχμές για την πατρότητα τους και έδωσε τις δικές της ερμηνείες ως προς αυτές.Μάλιστα χαρακτηρίζει ως ανοησία τη θεωρία που λέει πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια,αναλύει εκ νέου τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα και το επίπεδο εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Ταμείο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα