Συνεχίζεται η συσσώρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, η συσσώρευση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ολοκληρώνει την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου, χωρίς να καταφέρει να λάβει κάποια κατεύθυνση, βαλτώνοντας πέριξ των 830 – 835 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 835,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.197,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,44% στις 1.080,61 μονάδες.

Η αγορά αναμένει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν θα αφιχθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν, στην Αθήνα, αλλά και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΘ. Οι διεργασίες που συνοδεύουν αυτές τις δύο εξελίξεις έχουν βάλει στον… πάγο τις κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να διαγνώσουν το τι κυοφορείται.

Παράλληλα, αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση που μπορεί να εμπεριέχει κάποιο βαθμό ρίσκου, λειτουργούν και τα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται. Μάλιστα, σχεδόν με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, άναψαν σενάρια περί σκέψεων Τσίπρα για ανακάτεμα των υπουργικών θώκων, με αιχμή μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Άλλωστε, για “θερμό φθινόπωρο” μίλησε και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα αναφέρει τις δυσκολίες του Τσίπρα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ενώ δεν παραλείπει να πει ότι οι επενδυτές ανησυχούν προ πάντων το χρέος που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Επίσης, όπως αναφέρεται, στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για την Ελλάδα και για την μεταμνημονιακή εποχή: “Στην ΕΕ και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή. Ένα τέτοιο δίκτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. (…)

Μία πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα”, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει κέρδη 1,90%, με την αγορά να αναμένει τα αποτελέσματα εξαμήνου, με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί με 1,22%, μετά τη χθεσινή του υστέρηση. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχαλκο, Eurobank, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΟΛΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Attica Bank και σήμερα σε κλοιό πιέσεων, κινούμενη στο -1,03%, με τις Alpha Bank, Εθνική, Φουρλής, Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Folli Follie, Aegean και ΟΤΕ να κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα