Συνεχίζεται η πίεση στη Β. Κορέα από ΗΠΑ και Βρετανία, ενώ η Κίνα ζητά διάλογο

O Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» απέναντι στη Βόρεια Κορέα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εξαπολύσει «πυρηνική επίθεση» εναντίον της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή ακόμα και των ΗΠΑ.

«Η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» προειδοποίησε ο Tillerson, ο οποίος προεδρεύει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.

«Όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εξάλλου ο Tillerson προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ και να αναστείλει ή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

«Με κάθε εκτόξευση και πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα ωθεί τη βορειοανατολική Ασία και τον πλανήτη πιο κοντά στην αστάθεια και τη διασυνοριακή σύρραξη» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Επιπλέον ο Rex Tillerson προέτρεψε σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγκγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

«Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, όμως η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% των εμπορικών συνδιαλλαγών της Βόρειας Κορέας, η Κίνα ασκεί οικονομική επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ που είναι μοναδική και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi.

Το Λονδίνο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Β. Κορέα

Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια και η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της ώστε να διατηρηθεί η πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, διαβεβαίωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe στην εξοχική κατοικία της η May είπε ότι Λονδίνο και Τόκιο συμφωνούν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της. “Απέναντι σε μια τέτοια φιλοπόλεμη διάθεση, παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη μιας τέτοιας αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας”, πρόσθεσε.

“Ο πρωθυπουργός Abe και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διατηρήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα και να αντιμετωπίσουμε την απειλή για την ασφάλεια που θέτει η παράνομη επιδίωξή της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αλλά και να εργαστούμε για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης”, κατέληξε.

Η χρήση βίας οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές, προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ της Κίνας 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι “η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές”.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ είπε: “Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς”.

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα “υπονομεύει σοβαρά” τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

“Η χρήση βίας δεν επιλύει τις διαφορές και θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές”, προειδοποίησε. Τόνισε μάλιστα ότι “η μοναδική σωστή επιλογή, που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη”, είναι η επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και “της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών” ώστε, όπως είπε, “να αποφευχθεί το χάος” στην περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνουο να “παγώσουν” τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα