Συνεχίζεται η επιχείρηση ανέλκυσης του μοιραίου Mirage 2000-5 – Φως στα αίτια της τραγωδίας

Στο σημείο της τραγωδίας που συνετρίβη και βυθίστηκε το Mirage 2000-5 του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, κατέπλευσε την Παρασκευή το ωκεανογραφικό σκάφος “Αιγαίο” του ΕΛΚΕΘΕ, μετά από μικρή καθυστέρηση λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών.

Εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, σε βάθος περίπου 800 μέτρων, ανιχνεύτηκε το ηχητικό σήμα που εκπέμπει ο καταγραφέας πρόσκρουσης του γαλλικού μαχητικού.

Την επιχείρηση έχει αναλάβει η ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μαζί με μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης του Αεροπορικού Ατυχήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα 800 ο καταγραφέας της μοιραίας πτήσης

Ο καταγραφέας του Mirage 2000-5 εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων στο βυθό της θάλασσας στην περιοχή 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Τα στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην περιοχή της πτώσης του Mirage 2000-5, εντόπισαν την εκπομπή σήματος από τον καταγραφέα πρόσκρουσης.

Κρίσιμη η επιχείρηση

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμένεται με αγωνία από τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, προκειμένου οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν στα χέρια τους κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Το αεροσκάφος (το μεγαλύτερο τμήμα του) βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων, ενώ κομμάτια του έχουν «απλωθεί» σε μια ακτίνα που υπολογίζεται στα 400 μέτρα.

Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θα χρησιμοποιήσουν τα ηχοβολιστικά και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που διαθέτουν προκειμένου να φτάσουν στο μαχητικό, να το καταγράψουν και στη συνέχεια -αν είναι εφικτό- να το ανελκύσουν. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, ωστόσο το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του σκάφους εγγυάται ουσιαστικά το ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους συμμετέχοντες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα