Συνεχίζεται η δίκη για την σύμβαση ΟΤΕ-Siemens

Η δίκη οδηγήθηκε σε αναβολή τον περασμένο Ιούλιο, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το πολυσέλιδο βούλευμα της υπόθεσης στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, προκαλώντας αντιδράσεις, καθώς η υπόθεση παραμένει χωρίς ετυμηγορία σχεδόν δέκα χρόνια από την εισαγωγή της στην ελληνική δικαιοσύνη – Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

 

Αρχίζει αύριο (Παρασκευή 24/2), εκτός απροόπτου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, που αποτελεί σκέλος της μεγαλύτερης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης διαφθοράς, με εκατομμύρια παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας προς Έλληνες αξιωματούχους.

Η δίκη οδηγήθηκε σε αναβολή τον περασμένο Ιούλιο, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το πολυσέλιδο βούλευμα της υπόθεσης στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, προκαλώντας αντιδράσεις, καθώς η υπόθεση παραμένει χωρίς ετυμηγορία σχεδόν δέκα χρόνια από την εισαγωγή της στην ελληνική δικαιοσύνη.

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί, τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν, καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ, στο εδώλιο παραπέμπονται:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

– 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κα.

Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κα.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα