Συνεχίζεται η αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων – Συμβολικές καταλήψεις από ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε συνέχιση της αποχής από την αξιολόγηση καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ και προχωρά σε κινητοποιήσεις την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, μετά και την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας που συνδέει τη διαδικασία με τις κρίσεις προϊσταμένων.

Η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, σε επιστολή της προς τα μέλη της, κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική ρύθμιση σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας», που «παρεμβαίνει στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος» και «εκβιάζει τους απεργούς, με μία πρωτοφανή πράξη ποινικοποίησης της απεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω ρύθμιση (άρθρο 36 του Ν. 4489/17) αποκλείονται από θέσεις ευθύνης όσοι αρνηθούν να αξιολογήσουν τους υφιστάμενούς τους.

Σε ανακοίνωσή της, δημοσιοποιεί σχετικές γνωμοδοτήσεις των Πάνου Λαζαράτου, καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Αριστείδη Καζάκου, ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Μαρίας Μαγδαληνής Τσίπρα, δικηγόρου-εργατολόγου, σύμφωνα με τις οποίες οποιαδήποτε δίωξη ή κύρωση σε βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε νομίμως κηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση, είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση έχει προκηρυχθεί και κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δεν έχει προσβληθεί νομικά, ούτε έχει κηρυχθεί παράνομη ή καταχρηστική, ώστε οι εργαζόμενοι να τιμωρηθούν για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Σε συνέχιση της αποχής από την αξιολόγηση καλεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ τους υπαλλήλους των δήμων, ενώ καλεί τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να προχωρήσουν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου σε συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς κτιρίων, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων.

«Το γεγονός ότι η “αξιολόγηση” είναι προαπαιτούμενο που θέτουν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αποδεικνύει πως στόχος είναι η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και η δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους με λίγους εργαζόμενους που θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες, εξυπηρετώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα