Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,79% στις 761,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.003,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,55% στις 852,02 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προέρχεται από έναν πάρα πολύ “δύσκολο” μήνα, αφού μόνο τον Μάιο ο Γενικός Δείκτης έχασε σχεδόν το 12% της αξίας του, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 52,5 δισ. ευρώ, από 58,2 δισ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε τον μήνα με απώλειες 18,62% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 10,07%.
Από την αρχή του έτους η αγορά ανέμενε ότι τόσο ο Μάιος, όσο και ο Ιούνιος που άρχισε σήμερα, θα ήταν δύο “δύσκολοι” μήνες, καθώς σειρά εξελίξεων και διεργασιών θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία της χώρας. Και παρά το γεγονός ότι ο πρώτος σκόπελος, αυτός των stress tests των τραπεζών, ξεπεράστηκε χωρίς αναταράξεις, το ζήτημα του χρέους αλλά και το μεταμνημονιακό καθεστώς της χώρας, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, συντηρώντας το θολό τοπίο στην εγχώρια αγορά.
Και μπορεί το Χρηματιστήριο να έδειχνε περισσότερη “ψυχραιμία” στο περιθώριο των παραπάνω διεργασιών, όμως, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το διεθνές κλίμα ήταν σημαντικά επιβαρυντικό για μια “ρηχή” αγορά όπως είναι το ΧΑ. Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, Ιταλία και Ισπανία, ήταν μερικοί από τους παράγοντες που προκάλεσαν ένα διεθνές risk off, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά.
Η συμπεριφορά του ΧΑ θα αρχίσει εντούτοις, όπως εκτιμάται, να ξεκαθαρίζει σταδιακά και όσο πλησιάζουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα. Άλλωστε, στην Ιταλία η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, στην Ισπανία η πολιτική κρίση φαίνεται να είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, ενώ η ακραία ρητορική της αμερικανικής ηγεσίας, λόγω της επιβολής δασμών, μάλλον δεν θα περάσει στα όρια της πράξης.
Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2,82%, καθώς από τα χθεσινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ αρχίζει πλέον να γίνεται σαφές ότι ο στρατηγικός στόχος για την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου στα επίπεδα των 600 έως 900 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται. Κέρδη που ξεπερνούν το 2% καταγράφουν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Τιτάν.
Ανώτερη του 1% είναι η άνοδος που καταγράφουν οι Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Σαράντης, Motor Oil, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κινείται με κέρδη 0,76%. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, το -1,51% της Grivalia και το -1,16% της Aegean είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και Μυτιληναίος.
πηγή capital.gr