Συνελήφθη για διαφθορά ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας!

Γεγονός χωρίς ιστορικό προηγούμενο στν Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς – αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – συνελήφθη για διαφθορά! Η είδηση προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες και στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, που βλέπει να καταργείται στην πράξη το άτυπο “ακαταδίωκτο” των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Στη Λετονία φοβούνται δυσμενείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην οικονομία και στην εν γένει αξιοπιστία της χώρας, ενώ ο Ντράγκι και οι συνεργάτες του ανησυχούν ότι η υπόθεση αυτή θα επιφέρει πλήγμα στο θεσμό της ΕΚΤ.

Η σύλληψη του Ρίμσεβικς έγινε από την από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB), χωρίς να υπάρξει καμία κυβερνητική ανάμειξη.

Αμήχανη η πολιτική ηγεσία της χώρας περιμένει τις εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών ήδη προέτρεψε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις στο πρακτορείο Reuters ,η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.

Αφού ανακρίθηκε επί επτά ώρες στα γραφεία της KNAB στη Ρίγα, ο διοικητής οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του και στελεχών της Υπηρεσίας.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν αναφέρονται οι λόγοι σύλληψης του Ρίμσεβιτς, ούτε δίνεται κάποια πληροφορία σχετικά με την έρευνα εις βάρος του.

«Προς το παρόν, ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος αξιωματούχος έχουμε κάποιον λόγο να παρέμβουμε στη δουλειά της KNAB. Η υπηρεσία εργάζεται με επαγγελματικό τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BNS.

«Όταν η KNAB θεωρήσει ότιμπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, θα το κάνει», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως το έργο της υπηρεσίας και είναι έτοιμη να την στηρίξει «εφόσον χρειαστεί».

Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001 και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ.

Ο δικηγόρος του κεντρικού τραπεζίτη είπε ότι ο πελάτης του κλήθηκε το Σάββατο στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. Εκεί ανακρίθηκε και εν συνεχεία τέθηκε υπό κράτηση

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο Ρίμσεβικς θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ απέφυγε να σχολιάσει γιατί ο πελάτης του βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών. Ο Βάρπινς υποστήριξε ότι η κράτηση του πελάτη του είναι παράνομη.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς θαδ’ωσει πληροφορ’ίες για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίτερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, για να εξετάσει το θέμα και να συζητήσει κινήσειις προς αποτροπή δυσμενών παρενεργειών στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Ράιμοντς Βεγιόνις ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει «την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα», χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της Λετονίας. «Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να παραιτηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες… κάθε ημέρα που ο κ. Ρίμσεβιτς παραμένει στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, η κατάσταση (για τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Λετονίας) επιδεινώνεται σημαντικά», συμπλήρωσε η υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα