Συνεδριάζει το Euroworking Group -Προληπτικός μηχανισμός, xρέος και κλείσιμο αξιολόγησης επάνω στο τραπέζι

060116224836_6573Τα ανοικτά θέματα του Μόνιμου Μηχανισμού Αυτόματης Διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων του προϋπολογισμού, της έμμεσης φορολογίας, των κόκκινων δανείων και του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού EuroWorking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Επιπλέον, αναμένεται να «κλείσει» το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,8 δισ. ευρώ μεταφράζεται σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, καφέ, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα), που θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τελικές νομοθετικές αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο της πώλησής τους σε funds και εταιρίες διαχείρισης. Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει αφενός να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, αφετέρου να είναι όλα έτοιμα ώστε το Ταμείο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, θετικά βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση του Κλάους Ρέκλινγκ να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το μέρος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την πεποίθησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. «Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται σταδιακά, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε σημαντικούς νόμους στη Βουλή», δήλωσε ο Πάντοαν, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη διαφωνία σε ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά είμαι βέβαιος, υπό το φως της συνεδρίασης του Eurogroup αυτής της εβδομάδας, ότι θα γίνει πρόοδος και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση με την Ελλάδα».

«Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και προέβλεψε ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει στις 24 του μηνός. Πρόσθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους «θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών», ενώ διέψευσε τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού και δεν απέκλεισε σε περίπτωση ανασχηματισμού να αξιοποιηθούν πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει κερδίσει έδαφος εντός ΕΕ και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας και των επιχειρημάτων μας», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha ότι «στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία. Ίσως η συμφωνία να είναι καλύτερη από αυτή που περιμένουμε».«Μετά την αξιολόγηση, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και θέτουμε προτεραιότητες, δουλεύοντας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». «Η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα