Συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου συνεδριάζει εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, για το περίγραμμα και τις λεπτομέρειες σε ορισμένα ζητήματα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της ψηφοφορίας και στη συνέχεια θα κατατεθεί το πόρισμα, που θα πάει στην Ολομέλεια και αυτή κρίνει για τη συνέχεια (εδώ όλες οι σχετικές ειδήσεις και τα ρεπορτάζ του left.gr).

Η οριακή ημέρα είναι η 16η Ιανουαρίου, οπότε θα παραδοθεί το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.

«Ελπίζωνα πάνε όλα καλά και μέχρι το μεσημέρι να το παραδόσουμε», είπε πρόσφατα ο Αντ. Μπαλωμενάκης μιλώντας στο «Κόκκινο». Για την πιθανότητα το πόρισμα να περιλαμβάνει στοιχεία που θα κατατεθούν στον εισαγγελέα προκειμένου να ακολουθήσουν διώξεις, ο κ.Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι «βεβαίως υπάρχουν θέματα και θα καταγραφούν ενδεχομένως πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεται κανείς. Το ζήτημα όμως είναι ότι η διαδικασία έχει μία ελαφριά “παράκαμψη” και εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι τα στοιχεία είναι επαρκή και ικανά για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παρακάμπτεται ο εισαγγελέας. Αλλιώς τα στοιχεία μαζεύονται και ανατίθενται στη δικαστική εξουσία».

«Εάν συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή έχει την δυνατότητα και ικανότητα παραπομπής», δηλαδή απαγγελίας κατηγοριών. «Απομένει η αξιολόγηση, να είναι σίγουρος ο καθένας ότι δεν υπάρχει “ταλιμπανισμός”, υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, καμία διάθεση να κρυφτεί οτιδήποτε».

Σημείωσε επίσης ότι «το υλικό είναι χαώδες … το κατατάξαμε, μπορούμε να πούμε ότι το κατέχουμε, αλλά είναι απίστευτη σε έκταση και βάθος η έρευνα, που τελικώς αποδίδει».

«Υπαρχουν βέβαια αντιλήψεις διαφορετικού χαρακτήρα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων, αλλά οι αριθμοί δεν επιδέχονται πολλές αναγνώσεις», υπογράμμισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και αναμένεται να εκδηλωθούν. Στην αρχή υπήρχε ένα κλίμα “πιο αγαπησιάρικο” αλλά τώρα κάθε πολιτικό κόμμα κάνει τις εκτιμήσεις του … εκείνο που θα είναι κακό είναι να υπερισχύσουν οι κομματικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσει κανείς να αλλοιώσει την πραγματικότητα».

«Η αίσθηση της παντοδυναμίας που κατείχε τα δύο μεγάλα κόμματα πριν από το 2011, 2012, 2013, όταν εν μέσω κρίσης δανειζόντουσαν σημαντικά ποσά, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί», σημείωσε.

Για το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, «ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ακουστεί η τρομερή φράση “ε, καλά, όλοι το κάνουν”», τόνισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Ένας άλλος μεγάλος τομέας είναι το “πόρισμα Καλούδη”, η πορισματική αναφορά που εάν ευδοκιμήσει η πρόταση να “ανασυρθεί” … εκεί θα δοθεί η ευκαιρία να αποκατασταθεί και επί της ουσίας μία σειρά παρανομιών στις οποίες είχαν δυστυχώς πρωτοστατήσει και κομματικά στελέχη», πέρα από τα υπηρεσιακά (τραπεζικά κτλ). «Σε κάθε αδίκημα υπάρχει ο αυτουργός και ο ηθικός αυτουργός», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα