Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Καμμένο και οικονομικά στο μενού

Το θέμα του υπουργού άμυνας, η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν και φυσικά η τύχη των συντάξεων θα βρίσκονται στο τραπέζι του  Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 12.00 στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες για τη σειρά με την οποία θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα διίστανται, καθώς γενική είναι η αίσθηση ότι το Μαξίμου επιθυμεί την εκτόνωση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ, με την κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου για το Μακεδονικό, καθώς και τη μετέπειτα συνέχιση της κόντρας ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλη της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πρώτο και κύριο θέμα στη συζήτηση θα είναι ο προϋπολογισμός του 2019 και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα με τον υπουργό άμυνας θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού κατά την εισήγησή του, σε μια επιχείρηση εξισορρόπησης του κλίματος στους κόλπους του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι το Υπουργικό αυτό Συμβούλιο θα σημάνει “επανεκκίνηση” μετά τις διαδικασίες του σαββατοκύριακου στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, με τα ζητήματα της οικονομίας να αποτελούν τον πυρήνα του ενδιαφέροντος.

Το περιεχόμενο του προσχεδίου

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις όπως και η εφαρμογή από το 2019 των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι στο κείμενο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το κονδύλι για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί το 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίζεται στα 177 εκατ. ευρώ από τα 229 εκατ. ευρώ το ποσό από τις μειώσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες και αγρότες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα