Συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ για τις δοκιμές πυραύλων από Β. Κορέα

αρχείο λήψης (2)Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει για τις νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ιαπωνίας, δήλωσαν διπλωμάτες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούνιο, δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις των βαλλιστικών πυραύλων αποτελούν μια “απαράδεκτη παραβίαση” των κυρώσεων του Οργανισμού. Ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

“Θέλουμε να υπάρξει ταχεία και αυστηρή αντίδραση του ΣΑ σε αυτό”, ανέφερε ο Ντελάτρ. “Ελπίζουμε ότι (…) θα έχουμε μια ανακοίνωση να κάνουμε στον Τύπο”.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος έφθασε σε μεγάλο ύψος κινούμενος προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας πριν πέσει στη θάλασσα, δήλωσαν στρατιωτικοί, εξέλιξη που εκλήφθηκε ως ένδειξη τεχνολογικής προόδου από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ παρά τη διεθνή της απομόνωση.

Η εκτόξευση αυτή σημειώθηκε περίπου δύο ώρες αφότου η προηγούμενη δοκιμή απέτυχε, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 400 χιλιομέτρων, πάνω από τη μισή που θα απαιτείτο για να πλήξη την ιαπωνική νήσο Χονσού.

Οι δοκιμές αυτές προστέθηκαν σε μια σειρά επιδείξεων στρατιωτικής ισχύος από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, που άρχισαν τον Ιανουάριο με την τέταρτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συνεχίστηκαν με την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Φεβρουάριο.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όμως τον Μάρτιο το ΣΑ επέβαλε νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα