Συνδέει κυπριακό με τις έρευνες στην ΑΟΖ η Τουρκία

Η Τουρκία θα επιδιώξει τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταθέτοντας ενδεχομένως το ορόσημο του Σεπτεμβρίου για τον Νοέμβριο, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις έρευνες και στη συνέχεια στη διαχείριση του αερίου, βάζοντας χέρι στους υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και προχωρήσουν, να έχει οφέλη.

Σημειώνεται συναφώς πως με βάση τον ενεργειακό προγραμματισμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις από ExxonMobil και TOTAL. Αυτή είναι, κατά τους Τούρκους, η κατάλληλη περίοδος για να υπάρξουν κινήσεις στο Κυπριακό. Είτε γιατί θεωρεί πως οι διεργασίες σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο θα φρενάρουν τις κινήσεις στα ενεργειακά, είτε αντίθετα θα περιληφθούν οι δράσεις αυτές στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Έγινε δε γνωστό ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα βρεθεί στην περιοχή στις αρχές Αυγούστου, επιχειρώντας να προκαλέσει ένταση και τετελεσμένα.

Στα Ηνωμένα Έθνη, που αρχίζουν από αύριο μια νέα προσπάθεια, με την κάθοδο της απεσταλμένης του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ, φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως αυτή η παρέμβαση θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι δυνατό να λυθεί το Κυπριακό είτε όχι. Αυτό αφορά και τη βάση των διαπραγματεύσεων (εξού και η προσπάθεια για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

το μεταξύ, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμενόταν χθες στο νησί και σήμερα θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με την ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο. Θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό γιατί θα έχει για ένα οκταήμερο άλλες υποχρεώσεις στον Διεθνή Οργανισμό. Αφήνει για αργότερα την περιοδεία της σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Πώς, όμως, θα συζητηθεί το θέμα της Ασφάλειας χωρίς επαφές με την Άγκυρα; Και πώς θα γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό όταν αρχίζει επαφές στην Κύπρο και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη; Αυτό μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να το απαντήσει.

 

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα