Συναντήσεις Μέι με Τουσκ και Βάραντκαρ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντάται με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για “συνομιλίες της τελευταίας στιγμής”, ανακοίνωσε ο ίδιος στο Twitter.

Η Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, αφού περιέσωσε την θέση της στην ηγεσία των Τόρις από την πρόταση μομφής εναντίον της, ελπίζοντας ότι θα λάβει νέες εγγυήσεις από τους 27 για την συμφωνία αποχώρησης από την Ενωση , και κυρίως ως προς το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.

Για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι 27 επεξεργάζονται ένα κείμενο το οποίο θα εξηγεί ότι το backstop, το δίκτυ ασφαλείας που προβλέπεται για να αποτραπεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία “θα ισχύει για μία μικρή περίοδο και μόνο για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

“Τίποτε από αυτά δεν είναι καινούργιο. Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για το backstop”, σχολίασε η ίδια πηγή.

Το κείμενο το οποίο αποτελείται από έξι παραγράφους μπορεί επίσης να αναφέρει ότι οι 27 είναι έτοιμοι “να εξετάσουν εάν μπορούν να προσφερθούν νέες εγγυήσεις” αργότερα με “νομικά δεσμευτική αξία “. “Τέτοιες εγγυήσεις δεν θα μετέβαλλαν, ούτε θα έρχονταν σε αντίθεση με, την συμφωνία αποχώρησης”, η οποία συνομολογήθηκε κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

“Δίνουμε κάτι σήμερα στην Μέι, και τον Ιανουάριο ίσως κάτι επιπλέον”, εξήγησε η ευρωπαϊκή πηγή.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν με έμφαση τις τελευταίες ημέρες ότι η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση με το Λονδίνο δεν πρόκειται να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα