Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ-Ερντογάν για αξιολόγηση και προσφυγικό

dcffvΑπό το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει η διήμερη Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν ηγέτες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός  σήμερα έχει  σειρά επαφών με αξιωματούχους,μεταξύ των οποίων η κ.Μέρκελ και ο κ.Ερντογάν.

Στην ομιλία του ο κ.Τσίπρας στην συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (leaders segment) στην παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδο του ΟΗΕ,έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό,τη συνεργασία και  την αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας οπού συζήτησαν τη πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν 45λεπτη συνάντηση το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν,στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει στις δηλώσεις του ότι ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, παραμένουν προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Επίσης,συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. στο περιθώριο της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ,όπου αναμένεται να πάρουν μέρος 50 αρχηγοί κρατών και 5.000 εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις,ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές ομιλίες και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, από τις 08:00-10:00 πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου (10:15-10:45). Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Τέλος,σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι θα επισκεφτεί   τη Κίνα, όπου θα συνοδεύεται μάλιστα από πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή,ενώ εντός του Ιουνίου, θα πάει στη Βουλγαρία προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διάσκεψη, ενώ έχει λάβει πρόσκληση να παραβρεθεί στις 15 Ιουλίου σε Ευρω-Ασιατική σύνοδο στη Μογγολία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα