Συνέχεια της Συνόδου Κορυφής-Η Ευρώπη πιέζει,η Βρετανία «κρατάει καθυστερήσεις»

hlbhΣυνεχίζεται για δεύτερη ημέρα Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών,οι οποίοι  αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για μία ενιαία ευρωπαϊκή ένωση μετά το Brexit.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις προς τη Βρετανία να αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αποχώρησης από τους κόλπους της Ε.Ε. προκειμένου να περιοριστούν οι κλυδωνισμοί.

Απ’ότι φαίνεται πάντως,το “δείπνο” των 28 το οποίο και   ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τετάρτης δεν έβγαλε άμεσες αποφάσεις.Μάλιστα,για άλλη μια φορά  η πλευρά της Βρετανίας δε δεσμεύτηκε για το πότε θα καταθέσει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50, παρόλο που η Ευρώπη πιέζει έντονα.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Τρίτης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «χρειάζεται όλοι μας να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευχολόγια» .

Δήλωσε επίσης ότι δεν «βλέπει» να αλλάζει γνώμη η Βρετανία, μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit. «Θέλω να πω ξεκάθαρα απόψε ότι δεν βλέπω τρόπο να αντιστραφεί αυτό», είπε η κ. Μέρκελ.

H κ. Μέρκελ περιέγραψε τις συνομιλίες με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως «σοβαρές» και «φιλικές».

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν η στιγμή για θλίψη ή θυμό, αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναζητήσει λύση στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα.

Η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αναζητήσουν για το μέλλον τη στενότερη δυνατή σχέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, η Μ. Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και επισήμανε ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Η Μ. Βρετανία δεν θα στρέψει την πλάτη της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντ. Κάμερον και υπογράμμισε ότι η χώρα συνεχίζει να είναι εταίρος, φίλος και σύμμαχος των κρατών μελών της ΕΕ και μοιράζεται μαζί τους την ίδια ιστορία και τις ίδιες αξίες.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,χαρακτήρισε «Σοκ ιστορικών διαστάσεων» το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Νωρίτερα,η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας «νότιος άξονας», το λεγόμενο κλαμπ των χωρών της Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια στιγμή,ο Πρόεδρος κ. Schulz, ο Πρόεδρος κ. Tusk και ο Πρωθυπουργός κ. Rutte συναντήθηκαν χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker. Συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ’ αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα