Συνάντηση Τσίπρα – Μουσκάτ: Η Ευρώπη χρειάζεται ένωση, συνοχή και αλληλεγγύη

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένωση, συνοχή και αλληλεγγύη», τόνισε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζότζεφ Μουσκάτ, ο οποίος από την πλευρά του είπε πως θα συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του, εκτός των άλλων και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Αθήνα για ακόμα μία φορά, στο πλαίσιο της προεδρίας της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας, έχουμε παρά πολλές προκλήσεις μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε: «Η προεδρία σας συμπίπτει με την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης και πιστεύσω ότι αποτελεί αυτό μία ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουμε το ευρωπαϊκό μας όραμα στους πολίτες μας. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε τα θετικά σημάδια για το κοινό μας μέλλον, τα θετικά σημάδια στους πολίτες μας, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ένωση, συνοχή και αλληλεγγύη».

«Σε ευχαριστώ πολύ, Αλέξη. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να είμαι ξανά εδώ στην Αθήνα», υπογράμμισε ο κ. Μουσκάτ και σημείωσε: «Βρισκόμαστε στις αρχές του τρίτου μήνα της προεδρίας μας που προσπαθεί να δώσει μία διάσταση, όχι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και μεσογειακή και έχουμε μπει σε μία σημαντική συζήτηση για το μεταναστευτικό. Είμαστε πολύ κοντά στις καρδιές μας και νομίζω ότι αυτά που ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα με τη Διάσκεψη των μεσογειακών χωρών ήδη έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Και αυτό δεν αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ, αλλά όλα αυτά τα έχουμε επικοινωνήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προσπαθούμε να συζητάμε ζητήματα. Ελπίζω ότι αυτό θα κάνουμε στη Ρώμη, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι μόνο μία γιορτή, αλλά θα αποτελέσει και μία βάση για να δώσουμε κατευθύνσεις όσον αφορά το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει κατευθύνσεις όσον αφορά το μέλλον μας στην Ευρώπη αλλά και τη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του Brexit και φυσικά και σε άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό. Έχουμε ήδη πετύχει κάποια πράγματα. Φυσικά ήμασταν διχασμένοι όσον αφορά το κομμάτι της μετανάστευσης, αλλά τώρα έχουμε μπει σε μία σημαντική συζήτηση όσον αφορά τις διαστάσεις αυτού του ζητήματος. Θέλω να το συζητήσω μαζί σου, παρόλο που έχουμε κοινή αντίληψη γι’ αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η κοινή μας στάση και να δούμε πώς μπορούμε να προοδεύσουμε σε αυτούς τους έξι μήνες της Προεδρίας μας».

Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ανεργία, συρίκνωση εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια κοινώ δηλώσεων.

Όπως σημείωσε, απειλούνται οι κοινές αξίες μας από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς, και σε μία πολιτική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 23 Μαρτίου, και εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 23 του Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Η 60ή επέτειος από τη Συνθήκη της Ρώμης βρίσκει την Ευρώπη απέναντι σε μεγάλους κινδύνους, όπως ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος, εν πολλοίς, οφείλεται στο ότι η ΕΕ έπαψε να είναι ελκυστική απέναντι στους πολίτες, λόγω των πολιτικών σκληρής λιτότητας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και οι πολίτες δεν αισθάνονται, ότι συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν δεν το λάβουμε υπόψη μας θα μείνουμε να παρακολουθούμε απλά τις εξέλιξεις και τις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού να παίρνουν το προβάδισμα. Η επέτειος δεν πρέπει να είναι επετειακή, αλλά επέτειος αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης που θα κάνει και πάλι το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους πολίτες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Όπως σημείωσε, «στην Ελλάδα βρήκα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψή μου».

Ο κ. Μουσκάτ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν άλλες πολιτικές απόψεις και πρέπει να τους πείσουμε. Μπορεί να υπάρξει και συμμαχία προθύμων που θέλουν να προχωρήσουν, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και λιγότερη ανεργία, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα