Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, πριν τη συνάντηση με Ερντογάν

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η κ. Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να την ενημερώσει για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση στην Αδριανούπολη.

Εν συνεχεία, στη συζήτηση εκλήθη και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξήγησε λεπτομερώς την κατάσταση στη γερμανίδα Καγκελάριο.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό. Μάλιστα, ο κ. Τριντό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο της Ελλάδας τώρα που βγαίνει από τα Μνημόνια και ποιες είναι οι προοπτικές. Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ και με την ισλανδή πρωθυπουργό.

Ωστόσο, το απόγευμα, αναμένεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με σκοπό να να συντονιστούν ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν αύριο το μεσημέρι.

«Πρέσινγκ» και από Παπαδημούλη

Για το θέμα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών πιέζει, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στις Βρυξέλλες, με θέμα την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Αντ. Ταγιάνι, σε εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Ταγιάνι ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για το ύψιστο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ζήτησα από τον Πρόεδρο Ταγιάνι, σε εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Του πρότεινα να επικοινωνήσει άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να αναλάβει μεσολαβητικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν το συντομότερο στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειές τους. Του ζήτησα να επικοινωνήσει άμεσα, προσωπικά ο ίδιος με τις τουρκικές αρχές, και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ζητώντας η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις, τους κανόνες καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο, και να απελευθερωθούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

Εντείνουμε την διεθνή κινητοποίηση, με σοβαρότητα, με εθνική συνεννόηση. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρις ότου τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα