Την πρώτη τους συνάντηση μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή θα έχουν ο έλληνας πρωθουπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο βόρειομακεδόνας ομόλογος του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου (15-17 Φεβρουαρίου) ενώ οι δυο άνδρες θα τιμηθούν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου με το βραβείο «Ewald von Kleist» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βορείου Μακεδονίας αναμένεται να συζητήσουν για το πακέτο ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών, που περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα, ενώ και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γ. Χανς έχει υποσχεθεί επιπλέον χρήματα για διασυνοριακές δράσεις στα δυο κράτη.
Παράλληλα θα επιλύσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον δεν τις λύσουν εντός της εβδομάδος οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Γιώργος Κατρούγκαλος και Νικολά Ντιμιτρόφ έχουν για τη Δευτέρα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ και οι δυο θα συνοδεύσουν τους πρωθυπουργούς τους στο Μόναχο, καθώς ο Ν. Ντιμιτρόφ είναι ο πιθανότερος υποψήφιος του Ζάεφ για την προεδρία της Δημοκρατίας και υπ’ αυτήν την έννοια επιβάλλεται και η προβολή του.
Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου τα Σκόπια παραλαμβάνουν τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για την υπερψήφιση από την Ελλάδα της Συμφωνίας των Πρεσπών και εν συνεχεία αναλαμβάνει δράση το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποστείλει τη Συμφωνία στις 140 χώρες προκειμένου να αναγνωρίσουν το γειτονικό μας κράτος με τη νέα του ονομασία.
Ποιο είναι το βραβείο
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για τη Διεθνή Ασφάλεια, αναμένεται τη δεύτερη ημέρα, το Σάββατο, να τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist». Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείο «Ewald von Kleist» (απονέμεται από το 2009) περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.
Το βραβείο απονέμεται σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, όπως τονίζεται, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.
Για πολλούς, μάλιστα, η απονομή του συγκεκριμένου βραβείο αποτελεί προάγγελο υποψηφιότητας των δυο πρωθυπουργών τον προσεχή Σεπτέμβριο για το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου να έχει συναντήσεις με πολλούς παράγοντες που θα βρίσκονται στη γερμανική πόλη, τόσο από την Ευρώπη, όσο κυρίως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
πηγή news247
Σχετικά Νέα
Νέα Αριστερά: Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι μια απελπισμένη επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσκοπική κατάρρευση
«Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απελπισμένη επιχείρηση.
Κ. Χατζηδάκης: Ωφελούνται 2,5 εκατ. Έλληνες από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την.
Κ. Βελόπουλος: «Η Κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες για να χρηματοδοτεί ολιγάρχες»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε η.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.