Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο “παγωμένο” Νταβός, μετ’ εμποδίων

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι δύο πλευρές έχουν εκδηλώσει την πολιτική βούληση τους για συνεννόηση και ουσιαστική διαπραγμάτευση, αναγνωρίζεται πλέον από όλες τις πλευρές ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να υπάρξει λύση.

Η ελληνική θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ, όπως θα την εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση, είναι η σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων και η παραίτηση των Σκοπιανών από κάθε αλυτρωτική επιδίωξη μέσω αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει αναφορά και στις προτάσεις Νίμιτς.

Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει επιδείξει καλή διάθεση και βούληση για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για τα Σκόπια, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό καθώς τα προβλήματα που αυτός έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, λειτουργούν σαν εμπόδιο στις προσπάθειες να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Εμπόδια όμως στη διαδικασία επίλυσης ιδίως του ονοματολογικού υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, και ο επικεφαλής τους Πάνος Καμμένος, επιμένουν στην μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» για το όνομα των Σκοπίων.

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα μαίνεται σοβαρή διαμάχη προσκηνίου και παρασκηνίου και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τις τρεις πτέρυγες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφέρουν διαφορετικό πολιτικό λόγο για το σύνολο του πακέτου του ζητήματος, με αιχμή το φλέγον θέμα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε διαδικασία ανάλυσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κυρίως μετά και το Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 13:30.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα συναντηθεί στο Νταβός με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η πρώτη «αίσθηση» από το χιονισμένο Νταβός δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για την ελληνική αποστολή, καθώς το τεράστιο μποτιλιάρισμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δημιούργησε προβλήματα και στην κυβερνητική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη το απόγευμα της Τρίτης, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφύγει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματός του, να συνεχίσει πεζή μαζί με την αποστολή, την πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων που απέμενε μέχρι τον προορισμό τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα