Συνάντηση του Ν.Βούτση με τον Ρώσο ομόλογό του

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και των εγκαινίων της έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Naryshkin είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσημης τελετής έναρξης της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και των εγκαινίων της έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ο κ. Βούτσης και ο κ. Ναρίσκιν προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας, κ. Σεργκεί Ναρίσκιν, σε μια επίσκεψη την οποία είχαμε αποφασίσει σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χρειαζόταν προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί.

Είμαστε ευτυχείς πραγματικά που τώρα βρισκόμαστε εδώ μαζί και είναι η απαρχή μιας διαφορετικής συμπεριφοράς, ελπίζουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ναρίσκιν και με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να τεθούν –και τέθηκαν– στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων, των προβλημάτων και των διακυβευμάτων της σύγχρονης εποχής, πάνω στα οποία μπορούν τα κοινοβούλια αλλά και οι λαοί μας, οι χώρες μας, να έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα της ειρήνης και της υπέρβασης της αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή.

Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες -και είμαστε ευτυχείς διότι και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους- για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων θεμάτων και για την ενίσχυση εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων πλευρών της συνεργασίας».

Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα που μου έδωσε να επισκεφθώ την ωραία πόλη σας, την ωραία γη σας.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συζήτησαν σήμερα ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινοβουλευτική μας συνεργασία.

Έχουμε επισημάνει τη συμβολή των κοινοβουλίων μας στην ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς και τα εμπόδια που υπάρχουν, δυστυχώς, τις κυρώσεις, που υπάρχουν ακόμα και χωρίζουν τις χώρες μας.

Επίσης συζητήσαμε τον πόλεμο που πρέπει να κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος ενάντια στο κοινό κακό, τον εξτρεμισμό. Διότι οι συνέπειες αυτών των τρομοκρατικών πράξεων που γίνονται τώρα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και αλλού, ως συνέπεια έφεραν το προσφυγικό στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Για παράδειγμα, μετά το πραξικόπημα το 2014 που έγινε στην Ουκρανία, έχουν έρθει πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες στη Ρωσία και όλοι αυτοί έχουν τακτοποιηθεί. Δηλαδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποκτήσει εργασία, τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία, έχουν στέγη. Οι ρωσικές υπηρεσίες για το μεταναστευτικό είναι έτοιμες να μοιραστούν με την ελληνική πλευρά την πολύτιμη αυτή εμπειρία τους».

Αμέσως μετά, οι κ.κ. Βούτσης και Ναρίσκιν κήρυξαν την έναρξη της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Χαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην 23η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει την 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που φέτος συνέρχεται εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επίσης συμμετέχουμε μαζί με τη Ρωσική Κρατική Δούμα, διά της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, στις εκδηλώσεις του έτους φιλίας Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία.

Αναδεικνύουμε έτσι, τα δύο κοινοβούλια, την Δ.Σ.Ο. ως τον φορέα εκείνο που μας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης κοινών πρωτοβουλιών και ενδιαφερόντων.

Η παρουσία άλλωστε εδώ σήμερα του φίλου Προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Σεργκέι Ναρίσκιν το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση.

Η έκθεση και εμείς σήμερα εδώ φιλοξενούμαστε στον περίφημο, από κάθε άποψη, χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου καταγράφεται και αποτυπώνεται η πλούσια βυζαντινή ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με αναφορά σε ιδιαίτερη πτυχή της κοινής πολιτισμικής μήτρας των λαών μας, με έδρα τη Βουλή των Ελλήνων, κατορθώνει επιτυχώς επί 23 χρόνια να προστατεύει και να αναδεικνύει τον κοινοβουλευτικό-πολιτικό της χαρακτήρα, αναζητώντας ακριβώς κοινές πολιτισμικές και πολιτικές εκφράσεις και λογικές. Τις αντλεί αυτές από έναν χώρο πλούσιο σε ιστορική και καλλιτεχνική παράδοση, ψυχικά δε και πνευματικά ωφέλιμο για τους  πολίτες μας. Διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας από τον ιερατικό χώρο, διαφυλάσσοντάς τον από τις όποιες τρέχουσες πολιτικές πρακτικές, αλλά σε επαφή με τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα στη μεγάλη ευαίσθητη περιοχή μας που δοκιμάζεται από πολλαπλές εστίες αποσταθεροποίησης.

Παρείχε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να παρέχει, όλο και πιο έντονα και επιτυχώς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, δυνατότητες, ιστορικές πληροφορίες και αναφορές, επανατροφοδοτώντας την πολιτική μας ζωή, με έννοιες τόσο αναγκαίες στον καιρό μας, όπως αυτές της ετερότητας, της συναλληλίας, των διεθνών πολιτισμικών διακυβευμάτων, της συνεργασίας και της οικουμενικότητας.

Αρδεύει δε τον ενίοτε άνυδρο και στεγνά δικανικό κοινοβουλευτικό λόγο, με έννοιες χρήσιμες και ανθηρές όπως αυτές του σεβασμού του προσώπου του άλλου, της κατανόησης και της προστασίας του διαφορετικού, της δυνατότητας έκφρασης και δράσης των μειοψηφικών ομάδων της κοινωνίας, της αλληλεγγύης, των πανανθρώπινων αξιών, ως θεμέλιο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Ως διακοινοβουλευτικό σώμα, μας παρέχει ακόμη τη δυνατότητα να βγούμε έξω από τα στενά όρια των κρατικών μας οριζόντων και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, γενόμενοι μέτοχοι των προβλημάτων των άλλων. Παράλληλα όμως μας παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε την ομοιότητα των προβλημάτων που απασχολούν τους λαούς μας και τις κοινές βάσεις της αναφοράς τους. Να διαπιστώσουμε δηλαδή την κοινή βάση των προβλημάτων του νέου παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας, των αντιθέσεων και των αντιφάσεών του, για να επιχειρήσουμε τη θετική υπέρβαση υπέρ των λαών και της ειρήνης.

Να σφυρηλατήσουμε την κοινή μας πεποίθηση και τον αναγκαίο συντονισμό στις δράσεις μας, ώστε να αντιμετωπιστούν, υπέρ των λαών και των χειμαζόμενων κοινωνιών, οι εστίες πολέμων, οι εστίες ακραίων φονταμενταλιστικών θρησκευτικών συγκρούσεων, οι εστίες αποσταθεροποίησης και υπανάπτυξης, οι εστίες εν τέλει μεγάλων κινδύνων που δημιουργούν και τις μαζικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Τα προβλήματα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, ούτε είναι στη μοίρα των λαών, αρκεί να τα συνειδητοποιήσουμε και να στρατευθούμε για να λυθούν σε διεθνή κλίμακα.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους φιλοξενούμενούς μας, συναδέλφισσες και συναδέλφους, να ψηλαφίσουν τον πολιτισμό και την κοινωνική της ζωή, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της, ως μιας πόλης σύνθεσης και αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και λαών κατά το πρόσφατο παρελθόν, ως μιας πόλη με ιστορικές διαχρονικές μνήμες, πόλη στολίδι και καύχημα της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στους δύσκολους χρόνους που διανύει ο κόσμος μας, είναι ασφαλής η πεποίθησή μας πως ο χώρος του κοινοβουλευτισμού, όπως και οι εξ αυτού προερχόμενες εκφράσεις αμεσότερης δημοκρατίας, είναι αυτός που οφείλει να έχει και να αναδεικνύει όλο και περισσότερο τον ρόλο του ως προστάτη των λαϊκών συμφερόντων και βοηθό κάθε αδύνατου και εμπερίστατου πολίτη.

Ο κοντινός μας Αριστοτέλης μάς καθορίζει ως «μόρια της πολιτείας», τμήματά της δηλαδή, και μας συναριθμεί, εμάς το «βουλευόμενον μόριον», με τα άλλα δύο, «το περί τας αρχάς» και το «δικάζον». Θεωρεί μάλιστα ότι ένα από τα κυριότερα μέσα για τη στερέωση ενός πολιτεύματος είναι η άσκηση της εξουσίας με μετριοπάθεια.

Ακριβώς λοιπόν, με αίσθηση αυτής της μετριοπάθειας, είμαι βέβαιος πως θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνέλευσής σας, των οποίων και εγώ με τη σειρά μου κηρύσσω την έναρξη».

Τη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρός της και βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας κ. Σεργκέι Ποπόβ, ο Γενικός Γραμματέας της, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Roger Nkodo Dang, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Χαιρετιστήρια μηνύματα απηύθυναν, επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Στη συνέχεια, μετά το πέρας της τελετής έναρξης της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ναρίσκιν, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Ποπόβ και τον Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ κ. Αμανατίδη.

πηγή φωτογραφιών : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα