Συνάντηση του Ν. Βούτση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ.Serzh Sargsyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρμένιου Προέδρου. 2016_03_15_img_9_79

Καλωσορίζοντας τον κ. Sargsyan, ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Υποδεχόμαστε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων τον Πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας, τον φίλο, πλέον, κ. Serzh Sargsyan. Τον υποδεχόμαστε σε μια εποχή που οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα, έτσι ώστε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης, η υποδοχή και η φιλοξενία προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, το ενεργειακό ζήτημα και άλλες πτυχές της διεθνούς σκηνής, να βρουν λύση υπέρ της ευημερίας των λαών μας και της ειρήνης στην περιοχή. Είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν μέσα από την Ιστορία, ευτυχείς και δραματικές στιγμές για τους λαούς μας, και μας συνδέει πραγματικά πολύ βαθιά φιλία και κοινή ιστορική ανάγνωση για όλη την περιοχή. Σας υποδεχόμαστε με χαρά και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας δήλωσε: «Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε της Βουλής, κυρίες και κύριοι, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη συνάντηση αυτή. Πράγματι, οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις έχουν μια μακρά ιστορία στο βάθος των αιώνων και χαρακτηρίζονται από πολύ σημαδιακές στιγμές. Εμείς, πράγματι, στην πορεία της Ιστορίας μας αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά εμπόδια και δυσκολίες, ωστόσο κατορθώσαμε χάρη στην επιμονή μας να φτάσουμε μέχρι τον 21ο αιώνα. Έτσι λοιπόν, στο τέλος του περασμένου αιώνα οι σχέσεις μας πήραν διακρατικό χαρακτήρα και είμαστε υποχρεωμένοι πια αυτές τις διακρατικές σχέσεις να τις διαφυλάξουμε και να τις ενισχύσουμε. Είναι αναντικατάστατος στην αποστολή αυτή ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ δύο λαών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είμαστε ευγνώμονες προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που κάνουν τη δική τους κατάθεση στην ανάπτυξη αυτής της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Χθες, είχα συνάντηση με τους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα. Πριν από λίγο, είχα συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργάνων της κοινότητας. Όλοι αυτοί οι φορείς μού ζήτησαν να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της αρμενικής κοινότητας για το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρξε ένα από τα πρώτα που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μου υπενθύμισαν επίσης ότι φέτος, το 2016, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, εξίσου σημαντικός είναι ο νόμος που ενέκρινε η ελληνική Βουλή για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας και γι’ αυτό θα ήθελα εκ μέρους της κοινότητας αλλά και εκ μέρους ολόκληρου του αρμενικού λαού να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας και να σας διαβεβαιώσω ότι κι εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στο έργο που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας, το οποίο και θα συνεχίσουμε. Σίγουρα, θα αντιμετωπίσουμε και το προσφυγικό ζήτημα και το θέμα της ενέργειας και το οικονομικό πρόβλημα. Γιατί για τους δύο λαούς μας ποτέ η Ιστορία δεν υπήρξε εύκολη, δεν υπήρξαν εύκολες περίοδοι στην Ιστορία μας, παρά μόνο αν ανατρέξουμε πάρα πολύ βαθιά στην Ιστορία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όμως εμείς δυναμώσαμε. Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή».

Στο γεύμα παρακάθησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Αρμενίας κυρία Ελένη Σταματάκη, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Αννέτα Καββαδία, και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Διασποράς, Πολιτισμού, καθώς επίσης Παιδείας και Επιστήμης κ.κ. Edward Nalbandian, Hranush Hakobyan, Hasmik Poghosyan και Levon Mkrtchyan, μαζί με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Gagik Ghalachian και υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα